Лекуваме с листа от малина, корени и сода

Искаме, не искаме, ще трябва да намалим използването на антибиотиците и ще се върнем към бабините рецепти, както се получи в хуманната фармация. Така че, не е лошо да научите нещо за това „знахарство”, ако не знаете.

Малиновите листа се използват в народната медицина за лечение на женски гинекологични заболявания.
Козевъдите също го правят.

„Имам огромни запаси в торбички със сухи листа от малини. Дори съм готов да купя още от тези листа, те са добри. Давам малинов лист на козите си по време на бременност, като постепенно увеличавам дозата с наближаването на срока на раждане и продължавам няколко седмици след раждането на малките. Това е много яко лекарство и го давам и на всяка болна коза, заедно с други билки, като корен от глухарче и корен от репей.”

Жълт корен или канадски хидрастис, шипка, чесън и ехинацея са компоненти за терапевтични тинктури в студения сезон, когато козата киха, кашля и се вкоченява. Билките се слагат във вряща вода, варят се поне 15 минути, след това се филтрират, охлаждат и към запарката се добавя вода в кофата. Ако козите откажат да пият, ще трябва да прибягвате до по-радикален начини – насилствено поене на козата. Това може да стене с голяма  спринцовка без игла.

Въпреки, че содата за хляб не принадлежи към билковата медицина, в обора трябва винаги да държим кутия със сода. Ако подозирате проблем с червата на коза, смесете 3 супени лъжици слаб ябълков оцет и 1/4 чаена лъжичка сода за хляб в 1/2 чаша вода и „помогнете“ на животните да пият, ако не пият самостоятелно, тогава насила.

Кората на много видове дървета е полезна за вашия добитък – върба, бор, бреза, трепетлика, смърч – и козите знаят за това. Внимавайте, обаче козите ви да не изгризат кората на дърветата в градините.

За да хранят чесъна, козевъдите прибягват до психологически трикове.

„Нарязвам една голяма глава чесън на скилидки. Чесъните обвивки  не е необходимо да се премахват – козите ги обичат! След това зареждам скилитките в пластмасова кутия, слагам го на количка и го занасям обора.. И всеки път козите си мислят, че в кутията за тях се готви нещо вкусно. Започва вълнението и съперничеството. В крайна сметка козите ядат всичко от усещане за принципа!“

Овцевъд & Козевъд

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук