Броеницата на овцевъда: Какво се случи през тази година.

Защо броеница.
Защото тя от древността е свързана с животновъдството.
Защото тя е многобройна като овцете.
Защото зърната ѝ и си приличат едно на друго, както овцете

През древността и средновековието, когато не са съществували механични или електронни броячи, хората използват броеници, за да не допускат грешки при преброяването на добитъка. Наличието на броеница подчертава социалния статус на нейния притежател, като собственик на много стока, която се налага да брой. Така броениците от чисто практична са придобили естетическа и икономическа функция. Появяват се броеници, изработени от кехлибар и други скъпи материали.

Както се казва пилците се броят на есен. Тази година есента вече е при нас. Това означава, че трябва да се направи отчет и да се публикуват резултатите от свършеното. Особено от тези, които се подпомагат с държавни средства. Нека да не забравяме, че това са и пари на обществото и то иска да знае как се разходват те. От точните отчети могат да се направят изводи и съответно да се предприемат мерки за оправяне на негативите.

Някой ще си каже – ама сега сме притиснати от икономическата криза и ковид епидемията.
Тази ситуация  продължава вече две година и краят ѝ не се вижда. Все така ли ще се работи – на парче, намаляване на стадата и на производството.

Ще продължават ли писанията на организациите до управляващите за трудната ситуация във фермите. Последвани от безплодни срещи и дори няма обещания за някаква подкрепа.
Със сигурност това ще бъде така до края на годината.
След това ще видим. Все пак трябва да се прави нещо, дори и в безизходицата.

През изминаващата година може да се каже, че НОКА и другата голяма организация – ОБЖ – Обединени български животновъди, защитаваха добре своите членове. Успяха при тежките разговори да издействат повече от максимума, от това, което трябваше да се даде на овцевъдите.

Организациите също свършиха добра работа по узаконяване на някои ферми и удължаване сроковете за регистрирането по чл.137 на други ферми.
НОКА, създаде няколко организации на производители и те действат на пазара за мляко.

Много енергия изхабиха от организацията за намаляване вноса на агнета от други държави. По време на дебатите относно новата ОСП, овцевъдните и козевъдни лидери бяха на първа позиция по предложения.
Разбира се имаше и „мълчание на агнетата”. Много малко се говори от организациите за продукцията. На фона на това, което се дава като помощи, то отчетеното производство си е направо зърно от броеницата.

Така че овцевъдите най-напред трябва да видят, какво дават на обществото и тогава да искат от него.

Овцевъд  & Козевъд

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук