Каква е маслеността на млякото, и как да я определим?

На практика всяка реклама на мляко и млечни продукти завършва с мантрата, че въпросният производител всеки ден извършва проверки на маслеността на млякото, но никой не уточнява как точно го прави (най-вероятно защото телевизионното време е скъпо).

Маслеността на млякото не измерва неговото качество, както мнозина погрешно биха решили. Проверката на маслеността измерва наситеността на млякото с млечни мазнини. Това няма как да стане на око, за целта ви е нужен специален уред, наречен бутирометър.
Бутирометърът има формата на разграфена епруветка.
Самият процес на измерване не е лесен и изисква допълнителната употреба на сода каустик и изоамилов алкохол, както и центрофуга. След химична реакция за отделяне на маслеността на млякото и разбиване в центрофуга се отчитат и резултатите.
Може и в домашни условия да измерите маслеността на млякото, но трябва да имате предвид, че резултатът няма да е съвсем точен, а само приблизителен.

За целта ви трябва цилиндрична прозрачна чаша. С помощта на линия измерете и отбележете 10 см от дъното на чашата. Налейте прясно мляко до знака и оставете чашата мляко за 6-8 часа на стайна температура. За това време сметаната (каймака) на млякото трябва да се отдели.

Вземете линията и отчетете резултата. Всеки милиметър каймак отговарят на 1 процент масленост, т.е. каймак с дебелина 3 мм означава, че млякото има 3 процента масленост.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук