Агнетата идват

Остава малко до старта на агнилната кампания 2021-2022 г. Наистина  времето все още е меко и овцевъдите използват да изкарват овцете по пасищата и на открито.
Все още има време за завършване подготовката за кампанията и най-много трябва да се има в предвид времето. Все пак  началото на зимата е. Само няколко студени, дъждовни или снежни дни са достатъчни да вземат много агнета.

Интерес ще представлява за нашите читатели, какви указания дават ветеринарните лекари на румънските овцевъди – /в случая д-р Йоан от Клужския ветеринарен колеж/

Чрез прилагане на специфични мерки по време на подготовката и развитието на агнилната кампанията, овцевъдите се стремят да получат висока плодовитост, която осигурява разплоден материал, както и значителни приходи от продажба на живи агнета, агнешко месо, както и численото увеличение на стадото.

За да може тази дейност да протича в оптимални условия и да не засяга здравето на майките  или агнета, се препоръчва на овцевъдите да гарантират, независимо от размера на стадото, следното: 

  • Идентифициране и регистрация в Националната база данни на овцете от фермата и на новородени агнета.
  • Подслон на овцете в пространства, съответстващи на видовата и възрастовата категория, които трябва да осигурят главно плътността и хигиената на малките при нормални параметри (чисти постелки, дезинфекцирани и варосани пространства).
  • Разделяне на помещението според физиологичното състояние на стадото (бременни,  при оагване, и с агнета).
  • Общата площ за всички животни и размерът на групата се определя от възрастта, размера и други биологични характеристики на овцете, плътността трябва да позволява достатъчна свобода на движение на животните, съответно 1,5 кв.м за възрастна овца и 0,35кв.м за агне. Дворчето трябва да осигурява минимална площ от 2,5 m² за възрастните и 0,5 m² за агне.
  • Осигуряване на оптимален микроклимат, съответно температура от 18 – 20 градуса С, коефициент на яркост, 1:12, – 1:15, влажност да бъде между 65-70% и непрекъсната свежест на въздуха чрез естествена вентилация.
  • Поддържане в състояние на хигиена и работа на оборудването в съответните заслони, осветителните, отоплителните и вентилационните системи.
  • Овцете, които не се отглеждат в затворени помещения, трябва да бъдат снабдени с необходимата защита срещу атмосферните условия, срещу хищници, достъп до вода и храна.
  • Ежедневно на овце през този период  трябва да се дава балансирана дажба, съдържаща адекватни минерални добавки и с по-висок процент на базата зърнени култури.
  • Осигурете хранителен фронт, който позволява на всички овце да се хранят едновременно и да имат достъп до източник на качествена питейна вода.
  • Защитете водата и източниците на фураж от замръзване и избягвайте даването на замразени фуражи , които могат да причинят спонтанни аборти или други сериозни заболявания.
  • Агнетата трябва да получават достатъчно количество коластра или чрез смучене, или чрез приложение от други източници, осигурени при телесна температура, в рамките на 20-30 минути след оагването. Кърменето трябва да продължи поне през първите осем седмици от живота. Препоръчва се в края на първата седмица агнетата да имат постепенен достъп до отбиване до други пресни, влакнести или концентрирани храни и до качествена вода, по тяхна преценка.
  • Прилагане на агнета през първите две седмици след раждането, профилактично, витамин Е и натриев селенит, инжекционно.
  • Осигуряване на подходящ персонал по отношение на броя и познанията за хуманно отношение, включително при боравене с овце, агнета, последващо овладяване на техники за доене и стригане на овце.
  • Ежедневна проверка на овцете, като се обръща специално внимание на цялостния външен вид на тялото, движението на животните, преживяването, промените в поведението, наличието на различни рани и състоянието на копитата.
  • Извършване на маркиране наагнетата за угояване, премахване на фекалии и мокри постелки с течности, разляти по време на оагването, като по този начин се предотвратява разпространението на болестта.
  • Болните или ударените овце, да бъдат изолирани впомещения или специални боксове, със сухи и удобни постелки и да бъдат консултирани от ветеринарен лекар.

През целия този период овцевъдите и професионалните сдружения трябва да си сътрудничат постоянно с ветеринарно-санитарния персонал за наблюдение на здравословното състояние на овцете, както и за извършване на необходимите ветеринарно-санитарни действия.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук