Козето мляко

В Европа, културата на потребление на козето сирена има дълга история, а самата категория – млечни продукти от козе мляко, заема стабилна позиция на пазара за мляко.  В някои държави, обаче  продуктите от козе мляко остават  тясна нишова категория, като продуктите могат да се намерят  само в първокласни магазини за търговия на дребно.

В Европа от началото на 20-ти  век козето мляко е официално признато като силно диетичен продукт, който се препоръчва при недостиг на калций и непоносимост към лактоза.
В световен мащаб,  световният пазар на козе мляко показва интересни тенденции през последните години: в развиващите се страни, които са основни производители, обемите застояват или бавно намаляват, докато страните от ЕС и Океания, активно увеличават производството.
Може да се заключи, че козевъдството е популярно не само в страните с ниски доходи, но и в страни с развита култура на потребление на млечни продукти.

 Според ФАО на ООН, през 2017 г. общото производство на козе мляко възлиза на 18,7 милиона тона, от които над 6 милиона тона са получени в Индия. Други големи производители, заедно с Индия са Бангладеш, Судан и Пакистан. Като цяло Африка и Азия дават 75% от цялото производство на козе мляко в света.   За последните пет години производството на козе мляко в света се е увеличило с повече от 1,6 милиона тона, а през последните години динамиката само нараства – ако през 2014 г. е било около 1%, то до края на 2017 г. то нарасна до 4%.

Въпреки факта, че само Франция, Испания и Гърция са сред първите 15 производители сред европейските страни, преработката на козе мляко в ЕС е по-развито, отколкото на други пазари.
Основният завършен продукт е козето сирене: например Франция произвежда 107 хиляди тона от този продукт годишно, което е почти 19% от глобалния обем, а ръстът на преработката през 2018 г. възлиза на 12%. Въпреки това размерът на козите в страната е само 10% от общия брой козите в Европа.
Румъния произвежда около 250 хиляди тона козе мляко годишно, но почти без собствена преработка.
В Русия   се произвеждат около 256 хиляди тона козе мляко годишно, а броят на козите е година е около 2,05 милиона животни.

Козето мляко може да се възползва от нарастващата му популярност на алтернативите на кравето мляко, тъй като е подходящо и за хора с непоносимост към лактоза. Освен това производството на хипоалергенни смеси на базата на козе мляко, също има перспективи.
Други големи производители на козе мляко са Судан, Пакистан, Турция, Мали, Нигерия, Китай и др. При производството на сирене, големите се допълват със Судан, Нигерия, Холандия,Таджикистан, Иран и др.

Тоня Мишева

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук