Управление на здравето на овцете

Какво пише в листовките със заглавие – Управление здравето на овцете, раздавани на румънските овцевъди  от техните асоциации.

Животното е здраво, когато има оптимално състояние на производство и реализира потенциала си  в месо, мляко или вълна. За да се случи това, животното трябва да е в оптимално хранително състояние и без стрес.  За да разпознаете здравото животно, достатъчно е само да го наблюдавате. То изглежда будно и приспособимо към средата си, активно, с вдигната глава и гледа какво се случва около него. Когато едно животно няма гореспоменатите характеристики и се отдели от своята група, това често показва, че има здравословни проблеми.

Друг начин да се разбере дали овцата  е здрава, става чрез измерване на физиологичните и константи, като например:
– Сърдечна честота, която трябва да бъде между 70 и 90 удара в минута.
– Дихателна честота, между 10 до 20 цикъла в минута.
– Ректална температура, която трябва да бъде приблизително 39 ° C.
– Сред болестите, които причиняват по-големи икономически загуби в системите за производство на овцете, откриваме паразитни заболявания, състояния на краката, диария, пневмония и хипотермия при агнета. Въпреки това, следвайки здравния календар и провеждайки рутинно управление, много от гореспоменатите заболявания могат да бъдат предотвратени.

За изработката на здравен календар е необходимо да се вземе предвид климатът, в който се намира фермата, тъй като паразитите се нуждаят от влажност и температура, за да се развият. Друг фактор, който трябва да се вземе предвид, е географията, тъй като заболяването на черния дроб (pirihuín) се развива в по-ниските части, където водата има тенденция да застоява.

 Най-критичният период е през есента, това се дължи на съществуващата температура и влажност, за разлика от пролетта. Важно е да се има предвид, че приблизително 95% от паразитите се намират в тревните площи и само 5% в животните, така че трябва да се извърши правилна ротация на пашата. Особено при младите животни, които са най-податливи на паразити. От друга страна, възрастните животни развиват определен тип имунитет към тях, който се намалява в случаи на болести и неправилно хранене в периода преди и след раждането. В този смисъл, стратегически обезпаразитяването  трябва да се извърши един месец след раждането при възрастни и агнета.

Друг аспект, който трябва да се вземе предвид, е начинът на приложение на антипаразитното средство, което може да бъде подкожно или перорално. Последният защитава стадото за около 20 дни, в зависимост от качеството на продукта, докато подкожните продукти могат дори да защитават повече от 50 дни. Важно е да се изясни, че терминът “ваксинация” се използва неправилно, когато се отнася до обезпаразитяване. Ваксинирането се отнася до прилагане на ваксина, чието действие произвежда антитела, които ще дадат имунитет на животното срещу определени заболявания.

Важно да се разграничи, че всичко, което се инжектира, не е ваксини. В допълнение към обезпаразитяването е важно периодично да  ваксинирате срещу клостридиални заболявания, два пъти годишно. Препоръчва се да се извърши един месец преди раждането, като по този начин овцата осигурява имунитет на агнето. Агнетата трябва да бъдат ваксинирани на възраст между 45 и 60 дни и да се ваксинират само ремонтните  агнета 30 дни след първата ваксинация.

 Обезпаразитяването на всеки 3 месеца на кучета, които се отглеждат във фермата, е важно, тъй като те са междинни домакини за паразити, които засягат овцете.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук