Доказано – овцете са егоисти

Овцете живеят на стада, не защото са общителни, а за да осигурят индивидуалното си оцеляване, според ново проучване.

Повече от четири десетилетия експерти по поведението на животните гарантират, че движенията в стадото не са случайни, а отговарят на „егоистичен“ мотив, но едва сега британски учени са успели да проверят теорията с помощта на сателитна технология.

Изправени пред опасност, като куче, животните в стадото бягат към центъра на групата, за да се загубят в тълпата и да останат незабелязани.
По този начин като част от голяма група, намалява вероятността индивида да бъде изяден от хищник.

За да проверят хипотезата, изследователите обучили куче да води стадото в определена посока и прикрепили малка раница с GPS предавател към всяка овца.

„Успяхме да проследим движенията на всяко животно едновременно по секунда“, казват  изследователите от Кралския ветеринарен колеж, и Лондонски университет.

Когато кучето се приближи на около 70 метра от стадото, овцете започнаха да бягат.

„Във всеки случай установихме, че овцете се придвижват към центъра на стадото, когато усетят, че кучето се приближава.“

Колективно поведение

“Егоистичната хипотеза” е една от най-често използваните за обяснение на поведението в група.

Британският биолог Бил Хамилтън е предсказал преди четири десетилетия, че индивиди в група се придвижват към центъра пред лицето на опасността, в опит да сведат до минимум вероятността да бъдат уловени от хищник.

Но проследяването на отделните движения на всеки член едновременно е изключително сложно, така че досега беше много трудно да се проверят тези движения.

“Изследването на колективното поведение напредва бързо”, каза Йенс Краузе, професор от университета Хумболт в Германия, пред Би Би Си.

„Налични са все по-напреднали техники, за да разберем механизмите, чрез които животните в група се организират или постигат цел, като внезапна промяна в посоката на движение.“

Получените сега данни за овцете показват, че движението към центъра е непрекъснато в присъствието на хищник, модел на движения, който може да бъде възпроизведен чрез математически модели.

Някои животни са по-ефективни от други в полета си до центъра. Изследователите оценяват поотделно физическото състояние на всяка овца и тяхната личност, за да установят на какво се дължат разликите в поведението и се надяват да разберат правилата, които овцете следват, за да се движат по такъв оркестриран начин.

Изследванията могат да помогнат за по-подробна оценка на ненормалното поведение, свързано с двигателни  затруднения.

Изследването е публикувано в списание Current Biology .

  • BBC World

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук