Увеличаваме заплодяемостта

Някои ще си кажат, след дъжд качулка се пише за случната кампания при овцете, която вече на практика приключи.
Да, така е, но добре е след приключването на всяко мероприятие, да се направи равносметка на свършеното и несвършеното. В противен случай само след месец ще почнем да се вайкаме, че имаме ялови овце, не сме си проверили кочовете и овцете почват да абортират и още куп други констатации. Сега искаме само да припомним какво трябваше да направим, с малко средства за да успеем да заплодим максимум овце.

На първо място подхранването. Особено през това сухо лято.

  • Хранителното разгонване, това е прекомерно хранене, преди покриване и веднага след това. По този начин се подобряват репродуктивните параметри. Този ефект генерира по-добри нива на овулация и по-добра плодовитост. Обикновено подхранването трябва да започне 20 дни преди пускането на кочовете и да продължи още толкова дни след заплождането, което е много трудно да се регулира индивидуално, така че се подхранват всички овце. В зависимост от породата дневното количество фураж се движи от 250 гр до един килограм при някои породи.. Отговорът е променлив в зависимост от фактори като възраст, плодовитост за породата, предишно състояние на тялото или време на годината.
  • Към това може да се прибави и безсолно-солевия режим, когато петнадесет дни преди пускането на кочовете се отнема солта и след седем дни отново се слагат буците сол и добавя така допълнително към фуража по 15-20 гр.сол
  • И накрая нещо, което го използваме по-рядко у нас, защото имаме стада, в които кочовете целогодишно не излизат от стадата. Става думата за т.н „мъжки ефект“. Състой се от изваждане на кочовете от стадото за поне 30 дни, без да се оставя никакъв визуален, обонятелен или звуков стимул за женските. Впоследствие, рязкото повторно вкарване на мъжките в стадото, в съотношение 1 коч на всеки 20-25овце.

Това води до овулация на повечето овце-майки в рамките на 50 часа. След тази овулация настъпват редовни овулаторни цикли, поради което мъжките трябва да се държат в стадото да покриват поне 45 дни.

Правейки тези анализи, плюс анализите за това, как е минала агнилната кампания, можем да разберем къде сме сгрешили и следващата кампания по заплождането да отстраним някои от допуснатите грешки.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук