Испанската порода овце Арагона

Основни характеристики

Породата Aragonesa, дължи името си на региона, където тя е от най-голямо значение и най разпространена. Отглежда се предимно заради месото си.

Главата на породата е без вълна и нито един от двата пола няма рога. Зоните без вълна са покрити с фина, блестяща бяла коса. Възрастните кочове  тежат 50-70 кг. а овцете 35-40 кг., за екотип Monegrina. Други типове  имат кочове с тегло 65-85 кг. и овце майки по 40-50 кг.

Произход и история

Традиционно, както е определено от някои етнолози, испанските породи овце със средно качествена вълна се счита, че произхождат от кръстосването на овце с фино вълнени щамове (Мерино) и тези с груба вълна (Чура и Лача). Тази гледна точка е твърде опростена. Въпреки че е възможно с произхода на Rasa Aragonesa да е имало определен компонент Merino и Churra, е необходимо да се търси наличието на други породи при формирането и. По този начин трябва да се обърне внимание на примитивни циртоидни овце, с бял цвят и среднокачествена вълна, което е дало началото на група френски породи, които показват забележителни съвпадения с Rasa Aragonesa (Lacaune, Central Mountain White, Prealpine и др. );

 Rasa Aragonesa е повлияна от други разплодни животни, които в миналото са били посветени на подобряването на вълната, продукт, който е получавал тогава специално внимание. В продължение на доста години с породата е работено в Регионалния център за производство на вълна в Арагон. През 70-те и 80-те години, тъй като стойността на месото се е увеличила, а стойността на вълната намалява, работата с породата е насочена към предишното индустриално качество. Резултатът е, че е имало често индустриално кръстосване с кочове от месни породи. С оглед на тази ситуация, Генеалогичният регистър за Раса Арагонеса е създаден с Резолюция на Главното управление на земеделското производство от 30 юни 1981 г., с цел да се засили селекцията, като същевременно се защитават и насърчават чистокръвните потомци.

Значение и географско разпространение

Според официалното преброяване от 1982 г. Rasa Aragonesa наброява 2 777 190 глави, от които 2 202 838 са на възраст над една година. Това извежда породата на второ място по брой сред испанските породи, следвайки мериносите и представлява 16,2% от общия брой на страната.

Изправен пред силната тенденция към спад в популацията на испанските овце, Rasa Aragonesa остава стабилна – или дори показва леко увеличение – през последните години. Това само отразява значението на породата, единствената овца, която е в състояние да използва ресурсите на сухите части на региона. На други места породата представлява основният източник на доходи за голям брой семейства в провинцията.

Среща се на широка територия, състояща се от почти всичките три арагонски провинции, както и обширната зона на Навара, която не е заета от Лача, южната част на Алава, източната Логроно и Сория; тя също се развъжда в западната част на Лерида, голяма част от провинция Тарагона и северозападната част на Кастелон де ла Плана. Накратко, тя заема по-голямата част от басейна на Ебро.

Качества и способности

Сред изключителните качества на Rasa Aragonesa са нейната висока степен на здравина, приятен инстинкт, пасищна способност и адаптивност към суровата среда, в която е отглеждана.

Местообитанието на Rasa Aragonesa се характеризира основно с континентален климат с ниско ниво на неравномерно разпределени валежи (около 400 mm.), Замръзва между октомври и април, земя с изключително разнообразен терен (долини, равнини, пиренейските склонове и планински вериги), сухи земеделски земи, където основната култура са зърнените култури, и поливни земи, където овцете ходят само през есента и зимата. Ксерофитни пасища от средиземноморски тип, храсти от от дъб и от червен дъб, равнини с мащерка, еспартос и горска трева допълват грима на суровата и враждебна среда, където се отглеждат Rasa Aragonesa.

Производство на месо

Rasa Aragonesa произвежда най-често срещаното агнешко за клане, наречено “Ternasco”. За да бъде признато за “Ternasco of Aragon” (специфично наименование на испанското министерство на земеделието, 1992 г.), агнето трябва да има живо тегло от 18 до 24 kg при клане. Клането  се извършва на възраст от 70 до 90 дни. Храненето на агнетата трябва да става в затворено помещение с майчино мляко, допълнено с бяла слама и концентрати, разрешени от Регулаторния съвет. Характеристиките на месото след клането са:

  • Тегло на трупа: 8,5-11,5 кг
  • Мазнини: Бяла външна мазнина с твърда консистенция. Бяла вътрешна мазнина, покриваща поне половината от бъбреците, но никога изцяло..
  • Цвят на месото: Светло розов
  • Характеристики на месото: Нежно месо с първоначална мастна инфилтрация на междумускулно ниво, силно сочно и меко на текстура, завършващо с много приятен букет.

Производство на вълна

Rasa Aragonesa произвежда руно от среднокачествена вълна, бяла на цвят и с квадратни нишки, от тип IV-V по испанската вълнена скала. Най-забележителните характеристики на този продукт са както следва:

Диаметър (микрони) 25-28

Дължина (см.) 6-7

Руно – (кг.) 1,8-3

Рандеман на вълната (%) 43-47

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук