Още за агнешкото месо

КАКВО Е ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ

Има голямо разнообразие от диети, които варират според възрастта, пола, страната на произход, сезона на годината, физиологичното състояние и т.н.

Здравословната диета като цяло трябва да бъде:

 • Разнообразна: включително храни от всички групи и в точните количества. Всяка от храните може да представлява хранителен дефицит, който се компенсира от останалите групи.
 • Балансирана: достига баланс между приема на калории и консумацията на енергия, като се спазва подходящата пропорция на всеки от макроелементите (протеини 10-15%, липиди <30-35% и останалите въглехидрати).
 • Умерена: има контрол върху някои компоненти за случаи, в които прекомерният им прием може да повлияе на развитието на хронични дегенеративни патологии (рафинирани захари, наситени мазнини, холестерол и сол).

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ НА агнешкото месо

 • Вода: между 60-80% от теглото.
 • Протеини: между 20-25% протеин с висока биологична стойност, тъй като около 40% от неговите аминокиселини са от съществено значение, тоест тялото не може да ги синтезира и следователно трябва да бъде осигурено от диетата. С увеличаване на възрастта на животното количеството на съединителната тъкан се увеличава и в него има по-малко метионин и други незаменими аминокиселини.
 • Витамини: Съдържанието на витамини от група В се откроява, като B1 (тиамин), B2 (ривофлавин), B3 (ниацин), B6 ​​и B12, които насърчават правилното функциониране на нервната система, в допълнение към витамин А, под формата на ретинол.
 • Минерали: Това месо е отличен естествен източник на желязо и цинк с висока бионаличност, в допълнение към приноса на мед, фосфор или селен.
  Приблизително между 30 и 60% от  желязото  в месото е силно бионалично.. Агнешкото също има важно съдържание на  натрий
 • Мазнини: агнешкото месо съдържа среден процент мазнини, който варира от 12 до 25% от състава му. Около 50% от тези мазнини са наситени, докато другата половина са ненаситени, като преобладават мононенаситените мастни киселини. В допълнение, то има ниско съотношение на омега-6 / омега-3.

Много важен факт, който трябва да се добави за месото от преживни животни, като млякото, е че то е източник на естествени транс-мастни киселини, като  конюгирани линолеви киселини (CLA)  , които не оказват вредно въздействие върху здравето, отколкото тези, получени по промишлен начин от растителни източници, точно обратното. CLA са известни като  „функционална храна“,  тъй като имат свойства като  профилактика на рака, отслабване на атеросклерозата и алергичните реакции, анти-затлъстяване, антидиабетни и анти-мутагенни ефекти и подобряване на минерализацията на тялото .

Различни проучвания показват, че количеството и качеството на мазнините зависи от фактори като:

 • Възраст: По-младите животни са по-малко омазнени, освен че имат повече локализирана мазнина, което улеснява отстраняването им.
 • Пол: При някои породи и според възрастта са установени значителни разлики при по-голямо угояване при женските в сравнение с мъжките.
 • Хранене.
 • Трупна област: краката и гърбът имат  по-малко мастни части, като парчетата от по-ниската категория са тези с най-голямо количество мазнини.

Тук ще споменем съдържанието на  холестерол  в агнешкото месо, тъй като то може да бъде повлияно от тези и други променливи като породата. Въпреки че има отрицателна връзка между възрастта и телесното тегло по отношение на съдържанието на холестерол (по-младите и животните с по ниско живо тегло,съдържат повече холестерол), не трябва да изпускаме от поглед факта, че колкото по-дебело е едно животно, толкова по-голямо е неговото количество холестерол.

 И накрая, има много важен фактор при анализа на мастните киселини и това е видът на готвене на месото, с огромно влияние върху крайния състав на продукта.

ЗНАЧЕНИЕТО НА ГОТВЕНЕТО

При термична обработка продуктът се подлага на дехидратация, увеличавайки сухото вещество, с което се увеличава общото съдържание на мазнини. Тази обработка, която прилага по-ниска температура от скарата или печенето, но отнема по-дълго време за готвене, намалява процента на наситени мастни киселини, като увеличава ненаситените, особено полиненаситените, като произвежда по-полезно съотношение полиненаситени / наситени от останалите термични процедури. Въпреки това, от гледна точка на съотношението омега-6 / омега-3, това е най-неблагоприятното,.

ЗАКЛЮЧЕНИЯ

Агнешкото месо е вид червено месо с  висока хранителна стойност , важно за правилната диета.

Предвид голямата изменчивост на факторите, няма идеален продукт или производствена система за това месо. Всички те имат предимства и недостатъци, следователно те могат да бъдат адаптирани според нашите нужди и  да се консумират, по подходящ начин, в здравословна диета .

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук