Любопитни неща за агнетата и тяхната физика

Агнетата, овцете и овните принадлежат към категорията животни, наречена овца, която, идва от латинското „ovis”, което означава овце.Те са и преживни животни. Какво означава това? Това означава, че те дъвчат храната отново, след като тя е погълната и отложена в стомаха.

 1. Знаете ли, че преживните животни също се наричат полигастрос? Този термин е много по-рядко срещан, но напълно обяснява сложността на храносмилателната система на агнетата. “Poli” означава много, тоест: животно, което има много стомаси. Истината е, че няма много, а само един, разделен на 4 добре диференцирани части. И има приблизителен капацитет от 11 литра.
 2. Както знаем, агнетата и овцете основно ядат трева и зърнени храни. Този тип храна е изключително влакнеста, по такъв начин, че преживните животни са еволюирали с храносмилателната си система, която им позволява да ферментират храната си и да я дъвчат отново. А храносмилателния процес, може да продължи с дни.
 3.  Овцете и овчарите са ключът към богатството на пасторалните екосистеми, 
  това дълго време на храносмилане, заедно с постоянната паша и движението на стадата през полетата, помага на семената да покълнат и растат на нови места, благоприятстващи биологичното разнообразие.
 4. Знаете ли, че можем да различим възрастта на агнето или овцата по зъбите? Агнетата имат и „бебешки“ зъби, които се заменят с постоянни. Въпросът е, че тези зъби не се сменят наведнъж, а когато агнешкото узрее.
 5. Друго физическо любопитство за агнетата е, че копитата им непрекъснато растат. Те са като нашите нокти и макар да са склонни да се износват при ходене, понякога растат толкова много, че трябва да се режат.
 6. Очите на овцете също са изключително любопитни, зениците им са правоъгълни.
 7. Бременността на агне е 150 дни.

КАК ЖИВЕЯТ

 1. След като се роди агнето, то е изключително уязвимо и за него коластрата на майката е истински еликсир за живота. Следователно, ако тя не може да кърми, трябва спешно да се намери друга приемна майка. Оцеляването им зависи от това. Докато агнетата се хранят само с млякото на майките си, те се наричат ​​сучещи, след това продължават да ядат естествени фуражи и по-късно излизат да пасат на полето.
 2. Освен тази диета, овцете се нуждаят и от сол. Е, наистина това, което им дава солта, са минералите. Овцете и агнетата се нуждаят от него, за да избегнат дехидратацията, да насърчат храносмилането и също така да постигнат правилно усвояване на хранителните вещества. Проблемът е, че те не поглъщат необходимото количество минерали за своя растеж, развитие и размножаване само с храната си. По тази причина овчарите снабдяват овцете с блокове сол, които те спокойно облизват.
 3. Овцете живеят на стада, но знаете ли защо? Много хора казват, че това е така, защото те са много социални животни. Наскоро обаче учените доказаха, че те живеят в стада, за да осигурят индивидуалното си оцеляване. Истината е, че природата е дарила овцете с малко ресурси за физическа защита срещу хищници, поради което те живеят в стада. Когато опасността ги заплашва, те хукват да се приберат в центъра на групата, като по този начин минимизират шансовете да бъдат изядени от хищник намаляват. Но също така най-любопитното е, че този модел на движение към центъра е непрекъснат и може да бъде възпроизведен чрез математически модели.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук