Ход на „царя”- ОЩЕ ЗА ПРОВЕРКИТЕ

Преди известно време, говорейки за редица правила, които не се спазват и разбира се, критикувахме това – един наш фермери ни каза – „вие не живеете в реалния свят”. Преди година един лидер на организация каза един впечатляващ процент за сива икономика в едно от въдствата. Скоро друг лидер, говори за липсата на няколко стотин хиляди овце.
Погледнахме с недоверие.

След две публикации на МЗХГ за направени проверки  по отношение на броя на животните във фермите и ние влязохме в „ реалния” свят.

Преди няколко месеца се изнесе информация за направена проверка на 70 животновъдни обекта и се оказа, че в 30 от тях няма въобще животни, а в другите липсват известен брой.
Сега отново се направи проверка и се оказа, че във проверяваните ферми, в които по документи трябва да има 872 говеда, има едва 308 бр.

С други думи това е „ реалния” свят.

Всичко това обаче поставя много въпроси. Първото е – в групата на проверяващите ли е мястото на заместник-министър.
Има обаче и отговор:  – вероятно да.

При проверките няма ли някои от „царете” обикновено всичко приключва накрая добре /няма поне официална информация за констатирани фрапиращи нарушения/.

Следва и другия въпрос – така ли ще продължава и занапред. Няма ли да последва мат на „царя”.
Какво ще правят „велможите” и „пажовете” нали и те вземат заплата.

Интересно е също какви ще са благодарностите, които си разменят ведомствата – доброто сътрудничество. Абе какво сътрудничество. Именно това им е работата на тези инспектори да откриват нередностите. И забележете. Тук не става дума за десетина-двадесет броя говеда, които е възможно да липсват. Става въпрос за над 500 бр. потънали, като риба в морето.

Следва и въпроса, какво правят „пажовете”. Тези животни имат номера, имат паспорти. Трябва да имат също отразени ваксинации по профилактичните програми. Трябва да имат документи, че са изписани и съответно къде са отишли.
Да ама не, тях просто ги няма.
Ами то и „пажовете” ги няма.

Много наши фермери в разговори, пък и при техни изказвания искат субсидиите да се получават на доказана продукция. Това не се приема по няколко причини.
Практиката показва, дадат ли се субсидии за продукция, изкупвачите на суровината веднага намаляват цената с толкова, колкото е помощта.
Второто е и по-малките производители да получат достойна помощ.

Гледайки обаче справките за работата на кланиците – единственото законно място, където могат да се продават животни за клане, се вижда немощта на нашето животновъдство. Първоначално си мислиш, че се колят много животни по фермите. Сега, след констатираните проверки за липса на животни може да се помисли, че просто нямаме по-голям брой животни за клане.

Да, ама всеки взема по нещо – кой пасище, друг интервенция, трети глава животно и още, още, още и още.

В информацията се казва, че не са усвоени нито  европейски, нито наши пари. За тази година. Ами то пари тази година на животновъдите не са давани.

Как стой въпросът обаче за минали години.
Сигурно са вземани, но всичко по документите е било шест.

С резултатите от тези проверки може да се направи един извод:
– Дори и коректните производители започват да търсят пътища да влязат в „реалния” свят.

Скоро срещнахме наш приятел фермер, с който разговаряхме преди няколко години. Човекът с голям ентусиазъм ни разказваше с какви бици осеменявал кравите, какви дажби прави и как отглежда телетата. На сегашната ни среща, на нашия въпрос – как са кравите, той ни отговори
Оставил съм всичко във фермата на един от работниците. Сега моята работа е друга. И ще ви покажа – каква.
Човекът извади един калкулатор, тефтерче и химикалка. Ами това е моят агрегат за доене. Участвам във всички програми, мерки, интервенции, пасища, ковид, абе всичко за което дават пари.

След като чухме това вече разбрахме  кое е „реалния” свят. Все още си мислим, дали да не се специализираме да публикуваме материали, какво да правиш за да живееш най-добре в „реалния” свят или да продължим да пишем за най-добрите постижения и технологии.

И накрая. Трябва да се знае, хилядите „везири” и „пажове” нали получават заплата именно да правят тези проверки и съответно да въвеждат ред. Защо трябва да се искат сигнали от фермерите, от обществото за констатирани нередности.

Това показва, че нещо в къщичката на проверяващите не е наред.

Ако не се направи нещо мащабно, ще продължава през три месеца да констатираме подобна картинка в проверяваните ферми от „ царя”


  • Цар: Това е най-високата титла в йерархията на владетелите. Не трябва да се забравя обач е- царят е най-важната фигура в шахмата. След като царят бъде матиран, играта свършва.
  • Велможа – Знатен и богат сановник.  Големец, управленец с голяма власт, който се държи като господар.
  • ПАЖ,. В средните векове — млад благородник на служба при коронована или знатна особа в европейски кралски двор с длъжност да ги придружава и обслужва.
  • Говедовъд.ком

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук