5 част / МЗХГ – център за оценка на риска по хранителната верига / ВНИМАНИЕ – ИЗКУСТВЕНО МЕСО!

 1. Все още разточително

  Учените се надяват, че лабораторно отгледаното месо ще намали емисиите на парникови газове, но отглеждането на животински клетки в лаборатория все още би било загуба на ресурси, дори ако клетките се отглеждат във вегетарианска среда.
  Традиционното животновъдство е разточително, тъй като храненето на животните със зърно, за добив на месо, е неефективно използване на ресурсите. Отнема 10 до 16 паунда зърно, за да се произведе 1 килограм телешко месо и около 3 килограма зърно – за производството на 1 килограм птиче месо. По подобен начин „отглеждането“ на изкуствено месо в лаборатория би било разточително в сравнение с директното хранене на хората с растителни храни.

  “Бихме могли да нахраним около два пъти повече хора с днешната глобална реколта, ако не храним добитък, а по-скоро сами консумираме добива. Въз основа на настоящото световно население от 7,6 милиарда души, ще имаме храна за още 7 милиарда души.“16

  Енергия ще бъде необходима и за „стимулиране“ на мускулната тъкан, за да се създаде текстура, подобна на месото.
  Отглеждането на месо в лаборатория може да бъде по-ефективно от говеждото месо, тъй като само желаните тъкани се хранят и произвеждат, но то не може да бъде по-ефективно от директното хранене на хората с растителни храни.

 2. Високо потребление на енергия

  Един от проблемите е, че използването на енергия за производство на фалшиво месо вероятно ще скочи до небето, тъй като ще се изграждат масивни съоръжения, които биха изисквали електричество 24 часа за 7 дни в седмицата. Ще трябва да се извърши широкомащабно проучване, на целият жизнен цикъл на традиционното производство на месо в сравнение с лабораторно-отгледаното, за да се измерят истинските ефекти.
  Към декември 2020 г. най-малко осем дружества изграждат или експлоатират пилотни обекти с надеждата за модернизиране от дребномащабно производство към по-енергийно ефективно и икономически ефективно пълно промишлено производство на изкуствено месо. Това се очаква да стане най-рано в края на 2022 г., тъй като все  още има предизвикателства, свързани с производството и разходите, които трябва да  бъдат преодолени.

 3. Високи разходи за производство

  Сингапур наскоро стана първата страна, която позволи продажбата на култивирано месо на обществеността. Това обаче все още не е постижимо в много държави.
  В момента разходите за производство на лабораторно месо са огромни, за да позволи пускането му на пазара. Голяма част от разходите се дължат на добива на серума, който е необходим, за да растат стволовите клетки.
  Скандално е, че първият лабораторен бургер, създаден през 2013 г., струва почти 400 000 долара за производство. Докато не се постигне напредък в хранителната технология и не се създаде по-добра алтернатива на растителна основа, няма вероятност лабораторното месо за продажба да се случи скоро – а това означава, че месните продукти, отглеждани в лабораторни условия, ще бъдат недостъпни за средния потребител.

 4. Въпроси относно етикетирането

  Друг въпрос, който трябва да бъде изяснен, когато става въпрос за лабораторно отгледано месо, е как трябва да се нарича продуктът и кой трябва да го регулира.

  Понастоящем Министерството на земеделието на САЩ регулира месото и неговото производство, докато Администрацията по храните и лекарствата отговаря за безопасността на храните, млечните продукти, продуктите и пакетираните храни, включително имитация на месни продукти. Ако лабораторно отгледаното месо не се счита за месо, технически ще попадне под юрисдикцията на FDA.
  Въпреки това, застъпниците на лабораторното месо твърдят, че техните продукти все още са месо – разликата е само в процесите, използвани за създаването му, различни от традиционното производство. Други смятат, че регулирането следва да бъде съвместно усилие между двете федерални агенции.
  Дори животновъдството е разделено – някои смятат, че месото, отгледано в лабораторията, не трябва да се нарича месо. Лобистките групи обаче се надяват, че лабораторно отгледаното месо ще се нарича месо.
  За средния потребител това, което регулира месото, не е толкова важно, колкото да се гарантира, че то е безопасно и че не поражда здравни проблеми.
  Говорейки за етикетиране, вероятно това е причина за безпокойство и сред купувачите. Докато пазарът на заместители на месо се очаква да достигне $140 милиарда до 2030 г., това не означава, че не трябва да има информация за потребителите, че месният продукт е произведен в лаборатория – същото се отнася и до продуктите, които съдържат ГМО – те се етикетират стриктно.

 5. Нагласи на потребителите

Само защото лабораторното месо ще бъде пуснато на пазара, не означава, че хората непременно ще го купуват. Въпреки че едно проучване установява че 40% от американците и 60% от вегетарианците биха били готови да опитат „чисто“ месо, ще бъде интересно да се види, какво ще се случи на практика, ако лабораторното месо започне да се предлага в магазините.
Лабораторно отгледаното месо ще има ли вкус на сочната пържола, която хората обичат и търсят?
Растителните месни алтернативи може да не задоволяват съвсем вкуса на потребителите, защото са направени от растения. Но ако прилича на месо и се нарича месо, то трябва да има вкус на месо.
Повечето доклади показват, че вкусът е сравним с реалното месо, но това може да не е достатъчно, за да убеди потребителите, които се колебаят.

Революция на хранителните технологии

Подобно на напредъка, постигнат в други области от живота ни, храната преминава през своя собствена революция. Това не е нова идея: Луи Пастьор, известен с развитието на пастьоризация, за да предпази млякото от разваляне и отглеждането на бактерии през 1800 г., е част от по-ранна хранителна революция.
Днес, това движение изглежда малко по-различно.
Междувременно, лабораторно отгледаното месо е една от иновациите, които могат да променят начина ни на хранене в бъдеще.

Заключение:
· Хранителната технология революционизира начина, по който се храним, а лабораторно отгледаното месо е на хоризонта и може скоро да се появи по рафтовете на магазините.
· Изкуственото месо използва животински стволови клетки от истински животински мускули, за да отглежда месо в лаборатория.
· Ентусиастите на лабораторното месо казват, че производството на месо по този начин ще спомогне за намаляване на количеството земя, вода и храна, необходими за храненето на селскостопанските животни.

Понастоящем обаче съставките, необходими за лабораторно отгледаното месо, все още използват и умъртвяват животни.
· Лабораторно отгледаното месо все още е твърде скъпо, за да се произвежда масово, но е вероятно това да се промени през следващите пет години, тъй като се появят жизнеспособни алтернативи на животинските серуми.
· Има и объркване относно това дали лабораторното месо ще бъде означено като такова и кой ще отговаря за регулирането на тази нова хранителна група.
В крайна сметка е вероятно изкуственото месо да окаже по-голямо въздействие на места като САЩ и Европа, а не непременно в развиващите се страни, където необходимостта от алтернативи на месото вероятно е по-голяма.
· Лабораторно отгледаното месо може да изглежда едновременно кошмар на Франкенфутс, както и решение на проблемите, свързани с правата на животните и околната среда по отношение на яденето на месо. Докато някои организации за защита на животните приветстват идеята, месото, отглеждано в лаборатория, никога не би могло да се нарече вегетарианско, би било разточително за околната среда и не може да се каже, че не включва жестокост към животните.
· Използването на клетъчно месо за храна събужда редица трудни за решаване въпроси и проблеми, които тепърва предстои да бъдат осмисляни – въпроси за здравето и безопасността на потребителите, проблеми с ролята на генетичните модификации, отражението върху околната среда, необходимостта от допълнително регулиране и контрол при производството, отражение върху икономиката, религиозни съображения, и не на последно място въпросите за „изкуствеността“ на този продукт и тежките етични проблеми, които това производство поражда.
· Месото, отглеждано в лабораторни условия, може да изглежда
едновременно кошмар на Frankenfoods, както и решение на правата на
животните и опазването на околната среда по отношение на храненето с месо. Докато някои организации за защита на животните аплодират
идеята, че месото, отглеждано в лаборатория, никога не може да се нарече вегетарианско, все още би било разточително за околната среда и няма да бъде без жестокост.

Изготвил:
Д-р Мадлен Василева
Център за оценка на риска по хранителната верига
24.09.2021 г.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук