Един разказ за Тексела / Не бих заменил Тексел за друга порода

Според данните на Асоциацията на развъдчиците на овце и кози на Чехската република,  от наличните овце от породата Тексел в страната се контролират 959 бр овце-майки отглеждани в 31 стада. В четири от тях се произвеждат кочовете за разплод..

За породата и всичко друго разказва Лукас Неугебауер –  опитен овчар и стригач. В момента и председател на Клуба на Тексел.

 – “Породата Tексел  е една от най-разпространените породи овце за месо в света. Какво е положението при нас?
Развъждането на тексели у нас сега е във възход. Особено при производството на кочове за разплод, които след това животновъдите използват за заплождане на стадата си за производство на агнета за клане.


Това е така, защото дори чешките овчари са открили големия потенциал на тази порода. В периода след “Кадифената” революция у нас се наблюдаваше тенденция за внос на други породи овце от чужбина, които дотогава не бяха отглеждани. От тези нововъведени породи английската суфолк стана най-широко разпространена и известна на обществото,  благодарение на британския анимационен телевизионен сериал Sheep Shaun.

Първоначалният “бум” в развъждането на тази порода постепенно отшумя и Тексел кочовете  започват да се използват до голяма степен като част от търговското кръстосване.

Причината е проста!
Агнетата от кочовете Texel се отличават със способност за растеж, те са добре замускулени и имат по-висок добив на месо. Като производител на разплодни животни предпочитам животни с по-тясна глава и по-дълга рамка за разплод. По същите критерии подбирам и разплоден материал от чужбина..

Видях текселови овце през 1994 г. и те наистина ми харесаха!
Поради натовареност започнах с търговско развъждане за производство на животни за клане. Дългогодишният опит, както и опитът от чужбина, през 2012 г. ме доведоха до решението да произвеждам разплодни  кочове, а четири години по-късно получихме сертификат за това.

От собствен опит мога да заявя, че овцете от тази порода са спокойни, отлични майки с добра млечност и са приятелски настроени. Ако искате да имате добри резултати, разбира се, трябва да обърнете внимание на овцете. Доброто състояние и благосъстоянието на животните е приоритет в нашата ферма.


Не може да има съмнение относно перспективата и разширяването на овцете Tексел в нашите ферми. Като стригач на овце опознах повечето от нашите породи овце и техните животновъди. Тези, на които преди това бях казал, че ще си струва да кръстосат овцете си в овен от Тексел, сега са съгласни с мен. Ние продаваме разплодни животни както на чистокръвни стада, така и на породи от млечно и вълнодайно направление.

Кочовете  се оказаха толкова успешни в тези породи, че животновъдите  продължават да купуват Тексел кочове. Ако попитате защо,  разбира се, заради месото.”

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук