2 част / МЗХГ – център за оценка на риска по хранителната верига / ВНИМАНИЕ – ИЗКУСТВЕНО МЕСО!

Историята на лабораторното месо

Разработването за пускане на пазара на изкуствено месо се прави от години в САЩ, като през 2013 година е направено публичното му представяне с първия изпечен изкуствен шницел.
На 5 август 2013 г., холандският учен Марк Пост представи първия в света лабораторен шницел на пресконференция, където сподели изяждането му с двама критици. Въпреки че в шницела критиците отчетоха липсата на вкус и аромат, производителите твърдят, че целта на упражнението е да покаже, че е възможно да се направи изкуствено месо, което впоследствие ще се подобрява.

Кой измисли идеята за лабораторното месо и как то скоро може да се появи по рафтовете на хранителни магазини?

През годините на изследвания и изпитания, както и безброй часове работа на множество учени, са създадени лабораторните меса.

Ето времева линия за това как и кога е произведено лабораторното месо:

година събитие
1998 г. Джон Вейн осигурява патент за производство на лабораторно отгледани месни тъкани с цел човешка консумация.
2001 г. НАСА започва експерименти за производство на лабораторно месо със клетки от пуйки.
2001 г. Лекарят Вилем ван Еелен, бизнесменът Вилем ван Кутен и дерматологът Wiete Westerhof заедно подават патент за процеса на производство на лабораторно месо за консумация.
2002 г. Произведена е първата ядлива проба от лабораторно отгледано месо: рибно филе, направено от култивирани клетки от златни рибки.
2003 г. Проектът за култура и изкуство на тъканите (Tissue Culture and Art Project ) и Харвардското медицинско училище използват стволови клетки от жаби, за да създадат тъкан, която прилича на пържола.
2008 г. PETA предлага един милион долара на първата компания, която може да даде лабораторно отгледано пилешко за хранителната индустрия.
2009 г. Списание Time определя лабораторното месо като една от пробивните идеи на годината.
2013 г. Първият лабораторен хамбургер от говеждо месо е консумиран на пресконференция. Бургерът е създаден от д-р Марк Пост в Университета в Маастрихт в Холандия, а събитието е проведено в Лондон, Англия. Този първи бургер, отгледан в лаборатория, струва около 300 000 долара.
2015 г.

Маастрихтският университет проведе първата си международна конференция за лабораторното месо.

2016 г. Инженеринговата компания за лабораторно култивиране на месо, Upside Foods, публикува промо видео, представящо кюфтетата, отглеждани в лабораторията. Нещо повече, липсата на мазнини означава, че тази баничка се оказа прекалено суха. Съобщава се, че производството на четвърт килограм смляно говеждо ще струва около 600 долара. От 2016 г. компанията заявява, че е намалила разходите за производство на килограм култивирано говеждо месо от 18 000 долара чак до 9 000 долара.
2016 г.  Израелската компания, SuperMeat, провежда кампания за набиране на средства в подкрепа на усилията им да доставят продукти от домашни птици, отглеждани в лабораторията, на пазара.
2017 г. Finless Foods обявява, че очаква да пусне устойчиви, лабораторно отглеждани морски дарове на потребителските пазари в рамките на 2 години.
2018 г. Холандската компания Meatable твърди, че ще може да произвежда култивирано месо от стволови клетки, получени от животинска пъпна връв, решавайки проблема с необходимостта от първоначално убиване на животно, за да получи началните клетки за производство.
2018 г. Министерството на земеделието на САЩ иАдминистрацията по храните и лекарствата обявиха съвместно споразумение за надзор върху производството на клетъчно култивирано месо. И ако производителите успеят да намалят сегашните високи производствени разходи, скоро може да видите лабораторно отглеждано месо не само в изискани ресторанти, но и на рафтовете на хранителни магазини.
март

2019 г.

Новооснованата в Сингапур компания Shiok Meats  е първата компания за клетъчно месо от морски дарове в Югоизточна Азия, представи първата по рода си клетъчна кълцана скарида на Срещата на високо равнище в областта на храните и устойчивостта10. Shiok,  е първата компания за култивирано месо. През февруари 2019 г. израелската фирма Aleph Farms ги финансира с 12 милиона долара за строителството на „био ферми“, които могат да произвеждат лабораторно месо. Shiok Meats също твърди, че са разработили технология, която може да отглежда всички четири елемента на месото – мускули, мазнини, кръвоносни съдове и свързващата съединителна тъкан.

септември 2019 г. Компанията за хранителни технологии Ochakov Food Ingredients Plant (OKPI) в Русия обяви, че успешно е произвела клетъчно „месо“ – първият култивиран месен продукт, направен от руска компания. Чрез получаване на малка клетъчна проба от крава, с локална анестезия, OKPI успя да отгледа 40-грамова проба месо в лабораторни условия на стойност 900 000 рубли ($ 14 027).
OKPI изчислява, че нейните продукти ще бъдат достъпни за потребителите до 2023 г. и че цената на клетъчното месо ще падне до 800 рубли за килограм (или приблизително 5,50 долара за килограм).
декември 2020 г. „Пилешки хапки“, произведени от американската компания Eat Just, преминават проверките за безопасност и Сингапурската агенция по храните одобрява продукта за продажба. Агенцията включва „култивирано или клетъчно месо, отглеждано при контролирани условия“ съгласно определението си за нови храни, заедно с някои видове водорасли, гъби и насекоми. Впоследствие “пилешките хапки“ са пуснати в ресторант в Сингапур на дребно за около 50 долара за порция.
2022 г.

Eat Just имат за цел да направят продуктът достъпен в други ресторанти в  Сингапур през следващата година и в магазините на дребно до края на  2022 г. до 2025 г. Някои доклади предполагат, че до 2025 г. лабораторното месо може да  представлява около 10% от всички алтернативни източници на протеини.
До 2040 г. се предвижда, че отглежданото в лаборатория месо може да представлява до 40% от цялото потребление на месо.

В момента близо 30 компании по света се конкурират на пазара на производители на изкуствени меса.
Използването на клетъчно месо за храна събужда редица трудни за решаване въпроси и проблеми, които тепърва предстой да бъдат осмисляни – въпроси за здравето и безопасността на потребителите, проблеми с ролята на генетичните модификации, отражението върху околната среда, необходимостта от допълнително регулиране и контрол при производството, отражение върху икономиката, религиозни съображения, и не на последно място въпросите за „изкуствеността“ на този продукт и тежките етични проблеми, които това производство поражда.

Месото, отглеждано в лабораторни условия, може да изглежда едновременно кошмар за някой, но според поддръжниците му – и решение на правата на животните и опазването на околната среда по отношение на храненето с месо.
Някои организации за защита на животните аплодират идеята, но множество други смятат, че месото, отглеждано в лаборатория, никога не може да се нарече вегетарианско, също така би било с негативен ефект върху околната среда и не е лишено от жестокост към животните.

Д-р Мадлен Василева
Център за оценка на риска по хранителната верига
24.09.2021 г.

Следва продължение …..

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук