1 част / МЗХГ – център за оценка на риска по хранителната верига / ВНИМАНИЕ – ИЗКУСТВЕНО МЕСО!

Отглежданите в лаборатории меса може да променят хранителната индустрия  завинаги.

На годишното събрание през 2020 г. на Еврогрупата за животни в Брюксел, петима членове на Европейския парламент (ЕП) споделиха най-важните приоритети, които са си поставили по отношение подобряване благосъстоянието на животните.
Всички те се обединяват около позицията, че са необходими нови и усъвършенствани законодателни мерки за подобряване на кризата в хуманното  отношение към животните в Европейския съюз (ЕС).

По време на тази среща поканени лектори дадоха на аудиторията храна за размисъл с презентации за разработването и използването на лабораторно (клетъчно) месо за храна на хората, като нов алтернативен източник на протеини.

Лекторите подчертаха, че производството на месо от клетъчни култури ще изисква  99% по-малко земеползване от конвенционалното месо и няма да се умъртвяват  толкова животни, т.е. ползите за хуманното отношение към животните ще са големи.

Много организации за защита на животните прегръщат горещо тази нова  инициатива, смятайки че така ще се намали страданието на животните.

Дали това обаче е точно така?

Какво означава култивирано месо? Има ли същия вкус? С какво е различно от  обикновеното месо?

Клетъчното месо е алтернатива на месото от живи животни, като се произвежда на базата на отглеждани in vitro клетъчни култури от животински клетки. Това може да са клетки от говеда, пилета, риба, скариди или друг животински вид, произведени в лаборатория.

Освен клетъчно месо се използват и много други термини – култивирано месо, фалшиво месо, изкуствено месо, синтетично месо, месо от епруветка, месо без месо, месо без клане/ месо без жертви, „безплътно“ месо, in vitro месо, лабораторно месо /отглеждано в лаборатория месо, месо от клетки/ клетъчно месо, „чисто месо“, дори Франкенщайн месо и научнофантастично месо. „Чисто месо“ е алтернативен термин, който се предпочита от някои журналисти, защитници и организации, които подкрепят технологията.

 Някои компании дори го наричат „новото природно / естествено“.

Как се произвежда лабораторно месо?


Традиционно получаването на месо означава развъждане и отглеждане на животни, изпращането им за клане и след това опаковане на месото за продажба.

От какво е направено лабораторно отгледано месо?

Изкуственото месо (форма на месен протеин) се добива чрез размножаване на стволови клетки от мускулна тъкан на животно, известно като животно донор, които се поставят в серум. Серумът обикновено се получава от кръвна плазма на неродени телета / кончета – получаването ѝ изисква приколването на бременни крави (или коне) и извличане на кръвта на плода за добиване на серум, в който да се отглеждат стволовите  клетки.

Въпреки цялата популярна медийна ярост, която се разпространява относно перспективите за производство на „лабораторно отгледано“ месо, има една „по-тъмна страна“ на култивирането на мускулни клетки в лаборатория за производство на храни.

Ахилесовата пета на лабораторното месо е именно серумът, в който се отглеждат клетките – фетален говежди серум (FBS).

Традиционно изследователите използват фетален говежди серум за доставяне на различни растежни фактори, хормони и други компоненти, необходими за оцеляването на клетките в лабораторните условия. Понякога се използват и конски серум, екстракт от пилешки ембриони и други видове серуми.

Всяка година в света се произвеждат около половин милион литра фетален говежди серум FBS от до два милиона телета. След като кравата майка е заклана, матката й, съдържаща плода, се отстранява и кръвта на фетуса се източва. Използват се само фетуси на възраст над три месеца, в противен случай сърцето е твърде малко, за да се пробие. Дали по време на тази манипулация плодът вече е умрял от недостиг на кислород (аноксия) е много спорен. Независимо от това, няма практика да се прилага анестезия.

Трудността идва от това, че за да растат клетките се нуждаят от протеините във фетален говежди серум FBS – той съдържа хиляди компоненти (хормони, ензими и т.н.) и е трудно да се знае кои са най-жизненоважни.

Дотук с производството на месо без смърт.
Другият етичен въпрос, разбира се, е, че стволовите клетки идват от животни, така че дори когато се използва растителна хранителна среда, лабораторното месо няма да бъде веганско.

Има няколко начина за извличане на клетките, включително хирургична биопсия. Те дори могат да бъдат извлечени от пера на птица.
Един от начините да се избегне използването на животни е да се развият безкрайни клетъчни линии, но да се направи това означава да се създадат клетки, подобни на рак, което би било трудно да се продава! Може да се вземат мускулни клетки чрез биопсия, без да се причини вреда или да се убива животно.

В края на процеса на отглеждане в лаборатория, мускулните стволови клетки започват да се трансформират, нарастват и зреят в мускулна тъкан. След това се добавя мастна тъкан, за да се даде вкус на месото по-съвместим с традиционното месо.

Крайният продукт обаче няма вид на пържола, а по-скоро на каша или кайма, тъй като липсват всички останали тъкани на нормалното месо – липсват кости, сухожилия и фасции, кръвоносни съдове и мазнини. Опиталите това месо казват, че му липсват нормалния вкус и мирис.

Могат ли вегетарианците да ядат лабораторно отгледано месо? Тъй като лабораторно отгледаното месо се произвежда от животински клетки и изисква животински продукти – кръвна плазма), то не се счита за вегетарианско или веганско.

Изготвил:
Д-р Мадлен Василева
Център за оценка на риска по хранителната верига
24.09.2021 г.

Следва продължение …..

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук