“HL-TopMix” – Как да запазим добрите резултати във фермата в студеното време?

Студеното време оказва негативно влияние в стопанството и е особено опасно за младите животни. Опасностите са най – големи, когато са придружени със силен вятър.

Д-р Иван Миланов, консултант на HL-TopMix споделя:

В студеното време има големи загуби на енергия под формата на топлина, която води до намаляне на продуктивните показатели (млечност и среднодневен прираст). Тези загуби трябва да бъдат компенсирани, чрез добавяне на енергия в дажбата.

Важни правила във фермата в студеното време:

Проверете помещенията. Трябва да са сухи и топли и животните да не бъдат на течение. Особено важно е това в протичащата агнилна кампания за състоянието на малките агнета. В този момент те са изключително чувствителни към студеното време, тъй като термо-регулацията на организмът им не е укрепнала и грижите за тях трябва да са много прецизни. Проверете постелята. Тя следва да е дебела и чиста, за да осигури максимален комфорт в студеното време. Подходящата вентилация е задължителна, за да се предотвратят респираторни проблеми Топлинните лампи са добро решение за затопляне на новородените животни в студа, но трябва да се използват внимателно, за да не се предизвика пожар. Повишаването на енергията в дажбата, чрез влагане на енергийни концентрати и кофи за близане, които осигуряват допълнително енергия, витамини и минерали, подобряват състоянието на животните и засилват техния имунитет в студеното време.

За укрепване на малките животни следва да се завиши количеството цяло мляко, което се предоставя, а при използване на млекозаместител се завишава количеството му с 20 %.

Продуктите на HL-TopMix, които в носят повече енергия във фермата:

Panto PowerMix – енергиен концентрат за високопродуктивни крави, който придава по-висока енергийна плътност на фуража и води до повишаване на енергията в търбуха, като допринася за запазване на млечността в студените периоди.

Кофи за близане Crystalyx те са разработени на базата на специално обработена меласа, обогатени с витамини и минерали и компенсират загубите на енергия в студеното време.Консумацията на CRYSTALYX® води до увеличаване на консумацията на фураж, подобрява здравословният статус и осигурява запазване на млеконадоят в студеното време. Кофи за близане Crystalyx може да поръчате в следните разновидности:

Crystalyx Cattle Booster – с премиум минерали за млекодайни крави, юници, месодайни говеда, бици, кози.

Crystalyx Trockensteher за сухостойни крави с минерали, добавена енергия и витамини.

Crystalyx Еxtra Energy – кофи за близане за дребни преживни животни с добавена енергия, микроелементи и витамини.

Допълнителна информация може да получите от консултантите на HL-TopMix, да заявите посещение на вашата ферма в интернет на: www.hl-topmix.com
или да изпратите запитване на  – sales@hl-topmix.com ****.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук