Клане във фермата

След доста години дебат и няколко години на експерименти в Германия и Нидерландия, ще има нов Регламент, според който клането на животни директно във фермата ще бъде законово възможно.

Ще се предотврати сегашната практика да се транспортират животни до кланицата. Става дума за животни с проблеми в двигателната система. Ето защо в началото ще се въведе клането в мобилни кланици във фермата. Ще е достатъчно присъствието на обслужващия фермата ветеринарен лекар, вместо държавният, защото таксите са много големи. 

В бъдеще до три говеда, шест прасета или три коня могат да бъдат заклани във фермата на произход в Долна Саксония с помощта на мобилно устройство.
Малките предприятия и асоциациите на производители могат да кандидатстват за финансиране от ЕС по мярката „Преработка и маркетинг“, за да закупят мобилните единици за клане. 

„Това спестява на животните ненужен стрес и е принос за хуманното отношение към животните. Ние, стопаните, можем също да засилим желаното от обществото регионално предлагане, като работим с месари или малки кланици.“ – казват фермерите.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук