Добавена стойност и от хранителните отпадъци

Полека-лека въпросът за въглеродните емисии се приближава и към България. Ние, още преди една година започнахме да запознаваме нашите животновъди за следващото голямо предизвикателство. Интересното е, че независимо от това, че животновъдството е в икономическа криза, борбата с емисиите става с пари те настъпват и скоро ще се струпат на главите ни, както сега електроенергията и високите цени на фуражите. В тази връзка непрекъснато се правят изследвания и се търсят варианти за намаляване на емисиите.

С концепциите за рециклиране на храни, индустрията за потребителски стоки може да работи по-устойчиво и да намали емисиите на парникови газове. Организацията  по храните и земеделието (ФАО) приписва около 8% от глобалните емисии на парникови газове на хранителните отпадъци. Ако хранителните отпадъци бяха държава, тя щеше да е третият по големина световен излъчвател на CO 2 .

 Всяка храна и всеки страничен продукт трябва да имат стойност, това е целта на кръговата икономика. Един от начините е да се използват по-добре съществуващите ресурси като производствени остатъци и странични потоци.

Селскостопанските животни играят важна роля в този контекст. Те използват растителната материя от селскостопанското производство, която е негодно за консумация за хората, и по този начин произвеждат висококачествена храна.

 Чрез това рециклиране преживните животни по-специално оптимизират използването на земя и ресурси. Полученият селскостопански тор се връща обратно в цикъла на селскостопански материали.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук