Супермаркетите, фермерите, обществото

В Австрия има магазини на четири търговски вериги: Rewe, Spar, Hofer и Lidl. Те притежават 91% от пазара. Освен това 90% от австрийците купуват хранителни стоки от супермаркетите.

Страната е  втората по големина по гъстота на супермаркети в Европа след Норвегия. Според проучване на агенция Економика, 24,5% от разходите за храна са от  селскостопанското производство, а 16,5% – от търговията на дребно.

Проучване на Института за икономически изследвания (Wifo) показа, че добавената стойност на селското стопанство постоянно намалява. Земеделските стопани ще трябва да се борят с нарастващите оперативни разходи, както и с нови изисквания, като например преминаване към екологично земеделие.

Във всеки случай изглежда, че структурните промени в селското стопанство са в ход. Последните данни от Статистическа служба на Австрия потвърждават това: броят на стопанствата намалява, но в същото време оставащите стават все по-големи. Изключение правят био фермите, чийто брой непрекъснато се увеличава. Една от причините за това е, че австрийските домакинства консумират все повече и повече биологични продукти. Само през първата половина на 2021 г. продажбите им нараснаха с около 17%.

Министерството на земеделието на страната е уверено, че търговските вериги биха могли да плащат на земеделските производители повече от продажбата на своите продукти, без да повишават цените за потребителите. Единствената цел е фермерите да получат по-висок дял от добавената стойност7%, .

В тази връзка от 1.01.2022г влиза в сила нов закон за отношенията на фермери и търговски вериги.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук