7 прости истини за печелившото козевъдство

  1. Пазарът на продукти от козе мляко е много обещаващ и трябва да отидете сега при него.

Животновъдството е една от най-инвестиционните атрактивни ниши в света. В бъдеще ще има процес на увеличаване на стопанствата, в които се отглеждат кози и овце, обемите на производство ще нараснат, както поради нарастващото население в света, така и поради факта, че азиатските страни се присъединяват към активните потребители.

В света днес, два вида страни се занимават с производството на козе мляко – най-бедните и тези, които се славят с най-добрите гастрономи. Това е видно от списъка на най-големите производители: Индия, Судан, Бангладеш, Пакистан, едва след това Франция. Но тук е важно да разберем, че в най-бедните страни, почти цялото козе мляко се произвежда и консумира в домакинствата, а в Европа се преработва и става сирене.

Пазара на бебешки храни – сухите смеси на основата на козе мляко, са много привлекателни.
Друго много привлекателно и обещаващо направление е продажбата на разплодни животни.

  1. Трите компонента на успеха.

Тайната на ефективността на стопанството в четири термина:
– добра генетика,
– добро хранене,
– пълна автоматизация и
– компетентно управление.

Козето мляко е по-скъпо от кравето мляко, така че, вероятно няма да стане училищна храна или масов продукт, за всички сегменти от населението.

  1. Отглеждането на козите е различно от отглеждането на кравите.

Козите не са крави.
Козите са бързи.
Козите са по-чувствителни: при никакви обстоятелства те не бива да се бият. Трябва да говорите с тях, те трябва да те обичат, да разпознават гласа ти. Реагират на най-малките промени и персонални грешки, което означава, че всичко трябва да бъде внимателно наблюдавано.

Ако ви се струва, че можете да се справите сами с нещо, грешите – винаги трябва да поканите специалисти.

Най-лесният начин, е да работите с козите семейно. Малко вероятно е, че  ​​ще бъдете в състояние да намерите партньори.

  1. Автоматизацията решава проблема с човешките фактори и скъпия труд.

Бъдещето отглеждане на добитъка е в интелигентни системи за контрол.

Трябва да автоматизирате всичко – от хранене, доене до охлаждане на млякото. Това оказва силно влияние върху рентабилността: намалява броя на грешките, избягва проблема с недостига на персонал. Роботите не искат да напуснат, не  излизат в отпуск по майчинство, не се уморяват и не могат да бъдат в лошо настроение. Анализът на големи количества данни, ще позволи изключително внимателно наблюдение на всички животни, дори и на най-малките групи..

  1. Храненето при козевъдството играе не по-малко и понякога по-важна роля, отколкото при традиционното отглеждане на млечни крави.

 Всеки може да има високо продуктивни говеда, но да ги храни правилно е изкуство. Важно е да запомните, че козите не са по-евтини от кравите. В същото време, те имат различни хранителни системи: козата  не се храни бавно. Козите се хранят бързо и по-бързо усвояват храната.

В идеалния случай трябва да има три отделни сгради: “ясла” за малки „деца”, “градина” за „подрастващи” и за възрастни кози.
Всяко животно трябва да има свое собствено място за хранене. Главата трябва да се повдигне леко нагоре, когато козите се хранят. Винаги трябва да има вода, след втората седмица от живота на животното. Трябва да помислите за витамини, минерали,  и за протеини.

Подходящи  фуражи  са сорго, детелина, люцерна. Но това е невъзможно целогодишно.  Дъвченето е на цикъл от 60-90 секунди, за  всяка коза!

  1. Козите са много чувствителни към болести, паразити и дори ваксинации.

 Здравото стадо, е свободно от всички болести. Основното нещо – строг контрол на хигиената.  Вие ще трябва да  следите за всичко, което става по козарниците.
Козите са много чувствителни към чистотата.
Чистотата е много важен елемент при отглеждането на кози.

Козите плашат  животновъдите, тъй като има много заболявания, които ги застрашават, а човек трябва да бъде висококвалифициран професионалист в тази област, за да ги хване. Ветеринарният лекар трябва да посещава стопанството най-малко веднъж на всеки 2 месеца.

Не забравяйте и ваксинирането на животните! Не забравяйте, че козите са по-податливи от кравите при ваксини.  Човек трябва да наблюдава очите и тялото на животното.

  1. Генетиката е в основата на успешната ферма.

Добрата  генетика на животните е ключът към успеха.
Не се опитвайте да купите някое животно по-евтино! Когато купувате, можете да тествате животни за болест, като е необходимо животните да бъдат държани в карантина най-малко 15 дни и да бъдат ваксинирани.

Страните, чиято генетика е много добра са:  Холандия, Австрия, Унгария и Австралия. Цената на едно качествено животно  е около – 700-1000 евро.

Източник: 4-та конференция по козевъдство :Москва

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук