Не пийте сурово мляко

Вероятно, суровото мляко в много ферми отговаря на всички изисквания. Вероятно фермера правилно му прави голяма реклама.
И въпреки това избягвайте да консумирате сурово мляко. Старите хора, обичат да разказват, как едно време са пиели направо от гюма, да не казваме от цицките на кравата или овцата. Всичко това е минало и трябва да се съобразяваме със ситуацията в страната.

Нашият призив е – не пийте сурово мляко.
Има програма  “Кварки”, която казва, че суровото мляко трябва да помогне за избягване на алергиите. В допълнение, в програмата се препоръчва да се закупува  сурово мляко директно от фермера, тъй като то ще бъде третирано там възможно най-малко.
Обаче това са твърде големи рискови.
Прясното сурово мляко  –  това е удоволствие за мнозина. Въпреки това,  суровото мляко може да съдържа микроби като Listeria, Campylobacter или Salmonella. Инфекциите с тези бактерии могат да доведат до сериозен ход на заболяването и дори да бъдат животозастрашаващи.

Според програмата “Кварки, суровото мляко трябва да помогне да се избегнат алергиите. В допълнение, призивът е да се купува  сурово мляко директно от фермера, тъй като то ще бъдат третирано там възможно най-малко. Всичко това според някои институти са твърде рисковани начинания. Дори ако науката посочва положителен ефект върху риска от алергии, най-добре е да не се  консумира сурово мляко. Според изследванията, здравният риск от сурово мляко е много по-висок от алергично-превантивния ефект.

Нормално би било земеделските стопани, които продават сурово мляко в стопанството си,  да поставят бележка “сурово мляко, да мине топлинна обработка преди консумация”. Разпорежданията на БАБХ са подобни и дори на всички млекоматите би трябвало да има подобни бележки.

Защитата на потребителите е на първо място. Няма нищо лошо, когато земеделските стопани продават висококачествено сурово мляко и по този начин получават допълнителен източник на доходи. Най-важното обаче е, защитата на потребителите.
Следователно доставката на сурово мляко може да бъде предмет само на условия.

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд !

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук