Как се избира добър коч

Пределно ни е ясно, че времето не е подходящо да пишем за кочовете. За тях се пише след месец май, когато почне кампанията по заплождането на овцете и търговията с кочовете. За да ви предложим този материал, бяхме провокирани от това, което се случи преди един месец в Румъния.
Група овцевъди занесоха в тяхното Министерството на земеделието, коч със сертификат и коч произведен в стадото на овчар, който не членува в развъдна асоциация. Разликата била от небето до земята в полза на обикновения овчар. Предполагаме, че вече се сетихте, че е имало измама и в Румъния, където станал голям скандал по този въпрос. В крайна сметка, всичко това активирало овчарите, които не членуват в развъдните асоциации, да  си направят тяхна асоциация, и от сега нататък ще играят важна роля в развитието на овцевъдството в Румъния, защото се оказа, че никак не са малко.

Много пъти сме цитирали проф. М.Ф.Иванов, който е казал  фразата – “един коч е половин стадо”. Така че, коча трябва да го носим на ръце. Не случайно на входа на с.Веселиново има голяма статуя на коча, който е създателя на стадото и породата в този край.
Как да си изберем добър коч.

Как трябва да изберете добър коч, от който ще имате и добри резултати – овце с много мляко и агнета с добри генетични заложби! Един от най-известните овцевъди на Румъния – Йоан Сучиу  предлага ценна информация за колегите си. Той обяснява на всички, как трябва да се провери коча, за да се разбере дали е добър или не.
Овчарят разрушава мита, според, който добрият коч е  с запомняща се глава и още по-хубави рога. Той  твърди, че този аспект най-малко тежи при избора на подходящо мъжко животно:

– Искам да обясня на онези, които още не са купували кочове. Бъдете внимателни,  виждал съм досега хиляди глави и рога. Коча, който ще купувате  не го гледайте  в главата, не се интересувайте от нея.  Когато се отиде при коча, най-напред да се провери дали има опашка, след това да се погледнат тестисите, да се провери дали са на местото си, дали са два и дали са добри. Това означава и да ги опипате, може и да няма нищо в торбичките.  След това трябва да се погледне между предните крака на коча, където трябва да има пространство и то да бъде достатъчно широко. И чак накрая, да се обърне внимание на главата, но както казах,  тя по-малко трябва да ви интересува. Друг важен аспект, който овцевъдите на Tуркана трябва да вземат предвид, когато искат да купят коч, е цветът на вълната.

Важното е как изглежда вълната. Това са добрите овце,  овцата с жълтеникава вълна дава добра стока. Има още няколко тайни, но те се научават,  чак след време, след 15-20 години овчарство, казва пастирът.

От съветите на пастира всички разбрахте, че най-важната част при купуването на коча, след като имаме характеристиките на родителите, това са тестисите.

Овцевъд & Козевъд

2 КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук