Тест за бащинство и скрейпи на 1 коч – и получаваш субсидия за 35 овце

В  Румъния се дава субсидия и за кочовете, което е абсолютно правилно. От тази помощ обаче са изключени кочове, които нямат тест за произход и за болестта Скрейпи.

Асоциациите, притежаващи родословни регистри, са длъжни да правят тестове за бащинство и Скрейпи на всички кочове в родословните регистри. Ако не направят това, разрешителното им за провеждане на дейността  ще бъде отнета и те вече няма да могат да управляват и водят родословни записи.

Кочовете, регистрирани в основния раздел на родословните регистри на породите, носят на овцевъдите от Румъния най-голямата субсидия в животновъдството, чиято сума за тази година е 16,55 евро/глава.

Чистокръвен коч във фермата означава субсидията от 16,55 евро / глава за коча, но и за други 35 женски овце, регистрирани или нерегистрирани в родословните регистри. Ако в родословните регистри са регистрирани два коча, броят на женските овце, за които овчарят получава субсидията се удвоява.

Министерството на земеделието публикува в сряда  заповедта за признаване на развъдни компании и стопанства, одобряване на развъдни програми, разрешаване на трети страни за тестване на производителността или генетична оценка, официален зоотехнически контрол и други развъдни дейности. Заповедта ясно установява задължението за извършване на тестове за произход и скрейпи върху кочове, регистрирани в родословните регистри.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук