Каква трябва да е цената на кравето мляко

В момента е ясно, че сме в криза по отношение цената на суровото мляко – краве, биволско, овче и козе.

Каква трябва да бъде цената, трябва веднага да кажат анализаторите и институтите, които боравят с тази материя.
Животновъдите, някои от тях, могат да кажат конкретно за тяхната си ферма, но повечето не.

Че сега действащите цени, на всички е ясно, са далече от реалните, това е ясно на всички.

Наш животновъд ни сподели /от водещите в страната/, че в момента средната дневна млечност на дойните му крави е 32 литра. Които още не могат да се съвземат от горещото лято. С близо 19 литра от това мляко, се заплаща дневната дажба на една крава /до момента няма никакви ограничения на дажбата/ с останалите 13 литра трябва да нахрани малките телета и сухостоините крави. Следват заплати, осигуровки, горива, поддръжка на техниката, електроенергия, консумативи, ветеринарно обслужване и още, и още и още.

Как да стане, ако някой знае – нека да подскаже.

 За гръцките производители бъдещето също изглежда доста мрачно. Продажбите на прясно мляко са спаднали с повече от 10% а цените са паднали дори на 32 цента за килограм. Прясното гръцко мляко в големите вериги се продава за 63 цента, бъдещето изглежда мрачно за производителите, които вече са готови да напуснат професията.

За септември гръцките млечни говедовъди са изчислили, че възможната най-ниска изкупна цена на млякото, за да съществуват е – 47,5 цента.
Някой ще каже това не е реално.
И все пак това е сумата, дадена на производителите на прясно мляко участващи в инициативата „Потребителската марка – Кой е шефът“, която има за цел да създаде продукти, които възнаграждават производителя на правилната цена.

Мандрата в Трикала дава най-високата цена на пазара, която достига 0,39 евро, като цените дори достигат 0,42, в зависимост от количеството.
Цените варират в цялата страна между 0,36 – 0,40 евро, като средната цена е 0,38 евро.

По отношение на овче мляко цените, предлагани от мандрата са между 1,08-1,17 евро, като средната пазарна цена се оценява на 1,15 евро, докато при козите производителите получават 0,63-0, 65 евро, като средната цена за цялата страна варира от 0,65 до 0,70 , поради сезонност.

Програмата ще осигури тази цена от 47 цента за килограм краве мляко, но супермаркетите също ще трябва да ограничат печалбите си от мляко, така че производителят да може да получи тази цена..

Какво казват говедовъдите от Трикала:
– “За нас тези 7,5 цента, които ще получим в повече, ще ни подкрепят, но до кога …. Държавата знае колко струва килограм мляко и ако нямаме подкрепа, след няколко месеца ще бъдем унищожени. Никой млад човек няма да се заеме с професията отсега нататък, защото това е нерентабилно. Трябва да се дадат пари за подпомагане на производителя, защото миналата година купувахме люцерна по 12-14 цента, а тази година тя е вече на 24цента. Соята достигна 600 евро на тон.”

Разбираме, че в някои райони на Гърция цената  достигна 47 цента, а при нас колко трябва да бъде.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук