Дейност на кланиците – юни 2021 г

Излезе информацията за дейността на кланиците за месец юни. Наистина трудни месеци и дни за животновъдите. Положението всеки следващ месец е по-лошо. Всички увеличават цените, всички искат пари.

Резултатите за месец юни по отношение закланите животни и получените червени меса са направо отчайващи.

Къде са животните също е много интересно.

В началото на годината отчетохме ръст при всички видове животни, сега отчитаме намаление на закланите такива.

Остава се с чувството,че се разчита само на субсидиите, програмите и мерките, а самото производство е на по заден план. Много ниски резултати и интересно, как непрекъснато животновъдите пишат по форумите осигурети ни износ. Ами то има ли какво да се изнася. От министерството скоро също дадоха анонс,че се работи да се осигури износ на животни и животинско продукция. Дали ще може да се случи това ,отговора е в цифрите за месец юни по отношение закланите животни. Това е месото което се продава от магазините и кланиците.

През юни са заклани всичко 2000 говеда което е по-малко със 180 бр в сравнение с май. Броят на закланите говеда до 12 месечна въздраст е едва 350 бр. Броят на закланите други говеда е едва 620 бр. Ако го смятаме за плюс, тази година през юни са заклани повече говеда в сравнение с юни 2020 г с 210 говеда в повече.

При прасетата, последните четири месеца се колят по 90 000 прасета месечно. При ДРД също имаме малко кланета. През юни закланите животни от ДРД са едва 4960 бр, което е с близо 9000 бр по-малко от май. В сравнение с юни миналата година, тази година пък са заклани с 6000бр по-малко животни.

От началото на годината са заклани 13 710 бр говеда срещу 13 480 бр миналата година за същия период. ДПЖ са заклани 131 700бр срещу 154 320 миналата година. От всичко закланите животни е получено 38 139 т кланично месо или около 1 кг месечно на човек..

Изводите и въпросите оставяме за нашите читатели.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук