Козата – ценно селскостопанско животно

Козата е ценно селскостопанско животно, отглеждано от древни времена от човека за задоволяване на насъщните му нужди. От нея се получават хранителни продукти – мляко и месо – и суровини за промишлеността – кожи, пух и вълна. Имат приложение и козината, роговете, копитата, червата и фекалиите.

Козата е едно от най-икономичните млекодайни животни, благодарение на конструкционните си особености и способността да смила най-добре от останалите селскостопански животни целулозата.

Козето мляко се различава от овчето с по-ниското съдържание на мазнини и белтъчини, но се доближава до кравето. Козето мляко е особено ценно за малките деца, тъй като в стомаха на човека се съсирва в лесноусвоими маслени капчици. Козето мляко съдържа значителни количества калций, каприлова киселина, фосфор, кобалт и витамини, особено витамин С.
Всичко това прави козето мляко особено ценна диетична храна не само за децата, но и за болните хора. Наличието на казеин и мазнини дава възможност от него да се приготовляват различни видове висококачествени сирена, масло и други хранителни продукти. От 100 кг мляко могат да се получат 18-20 сирене.
Млечните продукти, получени от козето мляко, имат добри вкусови качества, но трябва да се предпазват от странични миризми.

Козето месо по хранителност и вкусови качества се различава малко от овчето с по-малкото количество подкожна тлъстина, която при козата се натрупва предимно около вътрешните органи. Процентът на месото и тлъстините след клането на козата се колебае от 30 до 50 и зависи от породата, телесното състояние и възрастта й. Най-доброкачествено месо се получава от яретата и от кастрираните козлета на 7-10-месечна възраст.

Кожата е висококачествена суровина за кожно-обувната промишленост. Кожените облекла са леки, здрави, еластични, тънки, не се разтягат, дълго време запазват формата си и се боядисват добре. Обувките по здравина, красота и хигиеничност превъзхождат обувките, направени от кожи на други селскостопански животни.
Козината се използва за производство на пътеки, изстривалки и др. , а пухът – за висококачествени тъкани.

Получаваният тор от козите е по-висококачествен от говеждия и конския и се използва с голям ефект за торене.

Козите са плодовити и скорозрели – от една майка може да се получат две ярета, но не са редки случаите на три, четири и повече. С по-висока плодовитост се отличават културните породи. Яретата се развиват бързо. Яретата от културните породи може да се заплодят на 10-12-месечна възраст.

Козата има редица ценни биологични особености. Тя не е взискателна към условията на хранене и отглеждане, лесно се аклиматизира в почти всички райони, малко податлива е на заразни болести. Козите не са много придирчиви към помещенията, в които се отглеждат. Те могат да зимуват в приспособени обори и да пасат през по-голямата част от годината край пътищата, железопътните линии и други незаети площи. Изразходваният груб фураж за една коза през зимата е 4-5 пъти по-малко, отколкото за една крава.

При малък разход на храна и труд може да получи 200-300 л. мляко в годината без млякото за отглеждане на яретата.
При добри условия на хранене и отглеждане млекодобивът може значително да се увеличи – за 9-11 месеца може да се получат 1000 и повече литри мляко.
източник:fermabg

3 КОМЕНТАРИ

  1. А защо никой неги обича и няма програма за развъждане и селекция кат при овцете

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук