При цена от 1.20 евро овцевъдите се страхуват

У нас мандрите все още се стискат и не искат да развържат кесиите.
Всъщност съвсем нормално е.
Нямаме кооперативи. Няма осигурени големи доставки на мляко. Последната справка показва, че в мандрите са влезли по-малко 349 т овче и козе мляко в сравнение с миналата година.
Няма ли добра цена, то ще става още по малко.

Причината е, че нямаме овце специализирани за мляко или ако има броят им е съвсем малък. Щом при обвързаната подкрепа изискването при млечните овце е 35 кг на глава всичко е ясно.

В Гърция обаче търсенето на овче и козе мляко от предприятията с високи цени продължава. Не само продължава, а от раз се предлага цена от 1.20 евро за кг.

Какво казва президент на животновъдната кооперация „Тракийско агне“ в Орестиада:
– „Договорът, който подписахме с млечната индустрия, изтича през декември. Ние обаче вече имаме официални предложения за изкупуване на овче мляко на цени от 1,20 евро за килограм.
Вярвам, че с тези цени не може да се изгради селскостопанска политика. Аз съм развъдчик, но ви казвам, че ако цената на фетата на дребно достигне 15 евро за килограм, потребителят трудно ще може да си го позволи.
Достатъчно е да се каже, че през 2019 г. кооперацията ни имаше договор за цената на овче мляко на 81 цента за килограм. След това през 2020 г. договорът ни с друга млечна компания бе на 96 цента за килограм. Днес ни правят оферти за над 1,20 евро.
От друга страна трябва да кажем, че овцевъдите ни днес купуват царевицата на 29 цента за килограм.
Имаме подобни явления в чужбина. Недостигът на мляко във Франция е довел до прекратяване на износа на овце Лакон.
Износът на царевица от България за Гърция също е намалял, тъй като цените са на високи нива от 220 евро за тон.
Друг съществуващ проблем е, че ако мандрите са подписали договори за доставка на определени количества фета, те ще направят всичко възможно да намерят суровина. С балансите на мляко сега е трудно да се правят незаконни неща, така че те дават завишени цени. Но в бъдеще се страхувам, че животновъдите ще бъдат загубени ако това положение се продължи.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук