Какви мерки се предприемат във връзка с повишаването на цените в селското стопанство

През последните дни на първо място в селскостопанските структури, се поставя един въпрос свързан със състоянието на земеделието. Той също бе дискутиран и от комисар Войцеховски – Председател на комисията по земеделие към ЕП.

Преди няколко дни гръцките фермери също  го поставиха на своя министър на земеделието. У нас, г-н Михаил Михайлов от Националния съюз на говедовъдите в България – НСГБ,  сподели, че ще го поставят пред нашият земеделски  министър – г-н Христо Бозуков.

Всъщност за какво става въпрос:

Какви мерки се предприемат във връзка с повишаването на цените в селското стопанство.

Темата в европейският парламент бе повдигната от румънския евродепутат Дан Мотреану.
Имаме увеличение на цените на енергия, торове, селскостопанска техника и фуражи. Неотдавнашното увеличение на цените засяга земеделските производители, особено след като някои цени са се утроили. Тенденциите, отчетени в страните от ЕС, показват увеличаване на производствените разходи в агро-хранителния сектор по отношение на енергия, фуражи, торове, строителни материали и селскостопанска техника.

В същото време сме свидетели на нарастваща инфлация в повечето страни от ЕС. По-конкретно, цените на фуражите са се повишили средно с 30% в ЕС, докато в някои държави-членки, цените на енергията са се утроили.

Цените също са се повишили за повечето видове торове“ –  казва евродепутатът Дан Мотреану.

Според румънския евродепутат тези увеличения засягат както земеделските производители, така и особено уязвимите потребители. От друга страна, новата стратегия на Съюза „От фермата до потребителя“ се основава на принципа „качествена храна на достъпни цени“.

Сега идва ред на нашите евродепутати да защитят своите производители, преработватели и консуматори.

Източник:Facebook

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук