Сиренето “Фета” – най-богатото на белтъчини в света

 Откритите в него близо 500 различни протеини, го правят едно от най-богатите на белтъчини в света, изтъкват учените.

Учени са изследвали състава на гръцкото сирене Фета. Установено е, че то съдържа повече от 480 протеина. За целта на изследването със спектометър са анализирани проби от всички региони на Гърция, където се произвежда сиренето.

Думата фета (Fetta) произлиза от италиански и означава „нарязан на парчета”. Спрямо изискванията на Европейския съюз фета сирене може да се нарича само сирене, произведено от козе и/или овче мляко.

Фета е меко саламурено сирене, характеризиращо се с много малко дупки, остър вкус и липса на външна обвивка. Една порция от сирене фета (около 30 гр.) съдържа:

74 ккал. 0.2 гр. витамин В2
6 гр. мазнини 140 мг. калций
1.2 гр. въглехидрати 94 мг. фосфор
260 мг. натрий 0.5 мг. витамин В12
4 гр. протеини 0.1 мг витамин В6
1 гр. захар 4.2 мг. селен

Сиренето Фета осигурява и близо 15% от нужното количество калций за деня. Сиренето Фета също така съдържа високи количества рибофлавин, витамин В12 и фосфор. Витамин В12 е много важен за здравето на мозъка и нервната система.

Според някои учени човек трябва да консумира дневно 3 чаши мляко. Ако не сте почитатели на млякото, можете да го замените със сирене фета, като около 100 гр. сирене Фета има същите полезни свойства като 3 чаши мляко.

Хубавото сирене Фета е направено само от овче мляко, може да има и малко козе мляко. Избягвайте сиренето Фета от краве мляко. Сиренето Фета трябва да е бяло на цвят. Ако е започнало да пожълтява, значи е било държано извън саламурата и това е повлияло на вкуса.

По повърхността на хубавото сирене Фета трябва да има няколко малки дупчици. Сиренето Фета има приятен аромат. Добре е да можете да го опитате, преди да го купите. Трябва да има силен вкус, но в никакъв случай да не е кисел, горчив или пък безвкусен. По възможност купувайте сирене Фета от Гърция. Там има въведен стандарт, според който само определени сирена, произведени по дадени правила и с мляко от конкретни части на Гърция може да бъде продавано с етикет Фета.

Сиренето Фета съдържа по-малко калории и мазнини в сравнение с повечето видове сирене. Затова без проблем можете да добавите сирене Фета към зелени салати или различни рецепти с летни зеленчуци.
Можете да добавите сирене фета върху пилешко филе и да запечете на  фурна. Добавете сирене фета към млечни сосове за летните ястия и блендирайте. Така ще имате по-засищащ и вкусен сос на цената на малко калории.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук