Най-тежкият коч на изложението в Нови сад

На панаира в Нови Сад, най-тежкия представен коч е тежи 186 кг. Доколкото си спомняме един от най-тежките родни кочове е от Плевенската черноглава порода и представен на изложба в Сливен преди близо 40 г.

За този сръбски коч, тежащ 186 кг прочетохме в сайта agroklub.ba   е от породата Вюртмеберг и е собственост на фермера Горан Колич, който се грижи стриктно за генетиката и се гордее с този екземпляр от своето стадо.

Той занимава с овцевъдство от 20 години, а през последните 17 години отглежда само овце от Вюртемберг .  Харесва породата, защото тя е голяма, със здрава конструкция, те са добри майки, дават доста големи агнета, които бързо стават за  продажба.

“Имам 198 овце и 19 овена за отглеждане от различни линии. Аз се грижа строго за генетиката. В момента имам пет вносни коча, чиито родители са първоначално германци. Това е нещо ново, но имам същата генетика от вносни, майки, но те са произведени от мен, защото са третото поколение. „

Той посочва, че за да получи животно от почти 200 килограма, човек трябва да работи върху генетиката и доброто хранене. Ако има добро хранене и лоша генетика, желаното тегло не може да бъде постигнато, твърди Горан. 

Източник: agroklub

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук