Какво ще изнасяме в чужбина

Търсим пазари, за животновъдите.
Така се казва в словото на министър Бозуков по време на изложението в Калофер минало под уж оптимистичното лого

„Да запазим българското”,

но песимизма сякаш е повече.
Организаторите може би са имали в предвид все по-пълните рафтове с вносни млечни и месни продукти. От статистиката от началото на годината се вижда изключителното скромно производство на месо и млечни продукти, което не стига да покрие нашите нужди, камо ли да изнасяме в чужбина.

Също така се каза за допълнителни 2 милиона лева помощи за животновъдите. Първоначално бяха обещани 42 милиона, интересно е защо първоначално не бяха обявени, че ще се дадат реалните, които се обявиха на Съвета по животновъдство – около 35 милиона.
Сега изведнъж се намериха още 2 милиона.
На практика тези пари си ги осигуриха фермерите, след като излязоха на „барикадите”.

Разбира се и министерството има принос за това, но може би крайно време е там да не се мисли, че най-важната им задача и заслуга е да осигурява пари. Да се престане това медийно тръбене, колко пари са дадени на фермерите. Един път писахме вече по този въпрос. Фермерите са се подписали, че ще свършат нещо и са го свършили. Защо не се тръби, колко вземат висшите банкови служители, изпълнителни директори, компютърните специалисти, ако искате и футболистите. За тези два милиона допълнително едва ли обществото ще разбере, че за животно ще се паднат един лев – половин кафе или четири цигари.

Износът на животни е също утопия. В статистиката се отчита производство далече под 100% от необходимостта ни. За качеството няма да говорим. Разбираме, че това е искане на фермерите, но те си представят, че от чужбина ще дадат кой знае колко много пари за нашите животни. Питайте говедовъдите от южните райони, които изнасят за Гърция. Вземат им мъжките телета и им оставят женските. Става така, че фуража купен за женските изяжда получените пари за мъжките.

Говорихме с животновъди относно разпределението на помощта. Сякаш проблемът “криза” е по-голям при говедовъдите. Все пак овцевъдите получиха добра цена за агнетата. Например в днешния ден цената на живо тегло е 8 лв/кг. Овчето мляко също се покачи нагоре – вече се говори за цени от 1.30- 1.40 лв, че и нагоре.
При говедовъдите млякото мърда със стотинка на месец, а месото е според зависи.
Овцевъдите, винаги са били по-агресивни от говедовъдите. Все пак повечето време са на открито и имат време да съберат енергия. Освен това и винаги са – максималисти. Първоначалното им предложение бе дори 30 лева за овца.
Колко ще бъде, все още не се знае, но интересен въпрос поставят говедовъдите
– каква е причината да се заобиколи принципа че 6.6 овце са една животинска единица, колкото е една крава.
Нали това е решено след научни изследвания, нали министрите са учени, дори зам.-министърът е специалист по хранене.

Още нещо – тази помощ ще стане реалност в края на октомври, а може и през ноември – което означава, че е закъсняла, защото сега се купуват необходимите фуражи. Тази година вероятно и силажа ще направи сериозна крачка нагоре по отношение на цената, защото го няма.

Наистина, много е трудно на временното правителство, защото неговите задачи са да помогне най-вече за провеждането на предстоящите избори. Ама то е вече втори мандат, а ако има и трети – какво правим.

Животновъдството се нуждае от изключително сериозен анализ и някой трябва да го направим. Следват спешни мерки за нормализиране нещата и накрая изготвяне и приемане на стратегия.

Както в Калофер се издигна лозунгът „Да запазим Българското”, така трябва да се издигне и лозунга

„Да запазим българското животновъдство”

/всички сектори са в неблагоприятно положение/.

Получава се парадокса. На един форум се говори за дегитализация, на друг форум за нови технологии, на трети форум за иновоации. На четвърти „форум” се закриват и фалират ферми.

Именно запазване на производството трябва е най-важната задача. Истината е, че имаме една година тъпчене на едно място или крачки назад и само ще си мечтаем за износ в чужбина, добри изкупни цени и нормални цени на фуражите.

Има опасност да имаме и неочакван край – да изнасяме животновъди за чужбина.

Ovce-kozi.com

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук