След Съветът по животновъдство

След “Шоуто на Рачков”, “Шоуто на сценаристите”, може да се каже, че имаме вече и “Шоу и на животновъдите”.

Вчера се проведе интересен

Съвет по животновъдство и Съвет по плодове и зеленчуци.

Абсолютно несъпоставими, с различни проблеми сектори, трябваше да изслушат неща, които не ги касаят. Всъщност при такива подобни „делби” на пари, винаги става така.
Скарват се овцевъди и говедовъди.
Тонът е висок, всеки защитава своята позиция. Всички знаят, че ще стане това, което каже министерството, но такива съвети са важни за протокола.

Целта на това подпомагане е да компенсира производителите за високите цени на фуражите, вдигнатите ставки за електроенергията, както и увеличените разходи на стопаните.

Всъщност раковинчето на спора се крие в това определение. Би трябвало експертите работещи за МЗХГ по най-бързия начин да установят, кои въдства са били засегнати най-много от увеличението на цените. Става въпрос за количествата използвани фуражи, енергия, ФРЗ и др.
Разбира се, това не стана.

Представиха се едни цифри, които не бяха приети от говедовъди и биволовъди.

При първите два варианта съотношението на ставките говеда – овце бе 1:3  и нещо.

Съгласно приетата унифицирана животинска единица е: 

говеда – овце:  –  1:6,6

 Именно това поискаха говедовъди и биволовъди. Тогава сумите ще са 84 лв за ЕРД под селекционен контрол и 14 лева за ДРД под селекция. Предполагаме, че това ще е решението на министерството. То си е и най- справедливо, щом няма анализ на ситуацията и кои са най-нуждаещите.
Такъв е подхода в доста страни от ЕС.

Всички знаят, че най-тежко е положението в говедовъдството.
Само за 10 месеца от Националния съюз на говедовъдите в България-НСГБ, има подадени три сигнала до МЗХГ и съответно един писмен отговор и две срещи, които донесоха единствено до написването на няколко писма до други министерства имащи отношение към животновъдството.

Някои си мислят, че животновъдите искат само пари /има и такива, но това са животновъди номади/, които са вече много добре запознати с механизмите по получаването на пасища, субсидии и други ползи.
Въпросът е, че сякаш тези субекти станаха много и клона започва да се чупи. Кризата в говедовъдството започва да взема своите жертви. Доста ферми се продадоха и удариха катинарите. Други изчистиха голям брой непродуктивни животни, фуражите които ще купят за другите ще изядат  отпуснатите пари.

Вероятно след няколко месеца ще бъде издигнат лозунгът:

 – Да спасим нашето говедовъдство и вероятно ще е вече късно.

Защото излезеш ли за един ден от обора и от мириса на торта, вече няма връщане.

Мандрите също се държат много пасивно. Интересно е, какво ще произвеждат като няма да има мляко. Вносното мляко вече е скъпо, вносните млечни продукти вече са по-евтини от нашите и най-важното, това което пише на етикета им отговаря на съдържанието при проверките.

Нормално е мандрите да оберат всички луфтове и да помогнат финансово на млекопроизводителите с увеличение цената на млякото. Това обаче не се случва. Тези една, две стотинки на месец увеличение, си е капка в морето.

 

Помощ за животновъдите от …. мандраджиите

Помощ за животновъдите от …. мандраджиите

Имаме и по-лоши случаи.
Оказва се, че все още има ферми, които финансират мандри. Например на наш фермер му плащат със закъснение от два месеца и са му обещали за септември да не му намаляват цената –  тя е 55 стотинки. Фермата е призната по чл.137 и е чисто семейна ферма с 50 крави.

В проведени разговори с животновъди, разбрахме, че първоначално планираната сума за подпомагане от 42 млнл лева, е намалена със 7 милиона. Причината е – несъответствие с Регламентите при изплащане последните 22 млнл лева по де минимис. Доста неразбрано оправдание.

  – “Животновъди също искат помощта да се дава на произведена продукция. Не може аз да доя по 300 кг мляко от овца, колегата да дои само заветните 35 кг за млечни овце под селекция и да вземаме една и съща помощ. Някак не се връзва.” – казва наш овцевъд.

Само един ден трябваше да мине, и животновъдите претръпнаха каква ще е сумата за едно животно и започнаха да задават следващият въпрос:

 – Кога ще се изплатят парите?

Вероятно най-малко след месец пак ще се появят съобщения от рода – редим пачки за животновъдите, парите отидоха по фермите, напълниха сметките на животновъдите.

Обидно нали.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук