Компактно агнене – как става

Късият период на агнене е крайната цел на много овцеферми. Това обаче е трудно да се постигне, дори когато се влез в стадото с медикаменти за синхронизиране на еструса.

В овцевъдните страни, обаче си имат секрети за уплътняване периода на агнене.
Някъде се използват “рецептите на баба” а в Ирландия се прилага „ефектът на овена“, /според речника, думата овен може да се използва за коч/.

„Овнешкият ефект“ може да се използва, за да се накарат овцете или дзвиските да започнат да се разгонват, при условие, че са достатъчно близо до периода от началото на нормалната цикличност.

За да може ефектът на „овен“ да действа, овцете не трябва да са били в контакт (нито визуално, нито със звук, нито с мирис) с кочове поне 28 дни. След тази „карантина” и кочовете се пуснат в стадото. Феромоните на кочовете причиняват хормонални промени в овцете, които инициират цикличност.

След влизането на кочовете в стадото, повечето овце-майки, които още не са имали разгоненост, ще имат „тиха разгоненост” в рамките на 36 часа и част от тях ще имат втора тиха разгоненост отново след шест дни. Тези размърляния не се откриват от кочовете..

Препоръчително е кочовете да се извадят от стадото след 24-36 часа.

Овце  се разгонят приблизително 17 дни след последната тиха разгоненост.
Събитието на първа случка ще бъде 18-23 дни след като при овцете са били вкарани кочовете.

Препоръчва се разплодните кочове да бъдат вкарани в стадото 14 дни след първоначалното им въвеждане, за да се покрият всички кратки цикли или да се покрият всички овце-майки, които вече са били разгонени по време на въвеждането на кочовете..

Когато използвате „ефект на овен“ за синхронизиране на „брачния сезон”, също се препоръчва да имате достатъчен брой овни за чифтосване – в идеалния случай, един овен на около 18 овце.

Освен това е от съществено значение да има подходящи съоръжения – особено клетки за агнетата и подходящи помощници – за да се справите с увеличеното натоварване, което идва с компактния период на агнене.
RAM ЕФЕКТ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук