Мандрите подпомагат овцевъдите. Някъде се случва и това

Овцевъд & Козевъд:  Едни купуват овце, други „дерат кожи”.
Само преди един ден  наша фермерка ни се обади, за да сподели за проблемите, които има в сегашната криза, (името ѝ, не споменаваме, по изричното желания на жената, по разбираеми причини).

Оказа се, че най-големия ѝ проблем е цената на млякото.
Какво ни разказа тя:
– “От мандрата, на която предавам млякото, ми казаха, че ще ми го плащат  по 55 стотинки за килограм. До сега ми е платено за предаденото мляко до средата на юни. А сега сме края на септември. И нищо не може да се направи.
Ние сме чисто семейна ферма. С мъжа ми и помощта на сина, през свободните му дни, се грижим за 46 дойни крави.
Точно обратното правят гръцките мандраджии – хем дават над 1 евро за кг овче мляко, а и купуват овце на овцевъдите. Затова ще имат животновъдство, мляко, сирене Фета и ръст от 10% на продажбите на млечни продукти”.

Гърция – Търсенето на овче мляко се е повишило, като целта е да се произвежда предимно сирене Фета, а мандрите станаха много изобретателни и вече използват най-различни  средства за доставка на суровината.

За да им е сигурно сиренето, някои мандри започнаха да стимулират и предоставят овце за мляко на животновъдите, за да могат да си осигурят суровина за следващия сезон.
Това е така, защото има голямо търсене у дома и в чужбина на млечни продукти и особено на сиренето Фета.
Знае се, че в миналото някои мандри са правили такива ходове, които обаче засягат ограничен брой ферми.
Сега тази практика изглежда набира все повече сила поради интензивното търсене на млечните продукти и особено Фетата.

Собственикът – директор на компанията Олимпия Фета казва:
– “По този начин си осигуряваме суровина, но и подпомагаме съответният овцевъд, като той успява с наши средства да пристъпи към инвестиция в закупуването на овце и увеличаване на стадото си, от там и на продукцията, която предава впоследствие на нас, като ние също печелим от това”.

Както той обяснява, тези пари им се връщат през следващите години от производителя, който е подсилен в дългосрочен план.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук