Ще спазваме правилата – какво ще правим

Вероятно с този материал ще си навлечем гнева на земеделските производители, но все пак по-добре е да си изкарат гнева на нас, но предварително да знаят какво ги чака. Да не си прави някои илюзия, че ще му се размине.
Става дума за търговията по пазарите.
От години посещаваме гръцките пазари за зеленчуци и много пъти сме писали, че оставаме безкрайно изненадани, че за всичко закупено получаваме касов бон. Един път нарочно поискахме две глави лук и пак с усмивка продавачът ни сложи касова бележка в торбичката. Тук ефектът е няколко странен: първо излиза теглото на стоката и след това можеш да го провериш на контролна везна. Значи няма далавера с кантара. Излиза цената на стоката – значи не може да ти се каже – обърках се, извинявай. Излиза и данъка, който ще трябва да се внесе.
В Румъния в момента вървят масирани проверки по отношение спазването на тяхната Наредба за пазарите. Сигурно и ние имаме Наредба, която искаме не искаме в най-скоро време ще започне да се спазва. Какво се проверява в Румъния
:

Проверява се дали производителите и продавачите на пазарите спазват законодателството относно документите  и сертификатите на производителите, но също така и на етикета на продукта.

Проверяват се търговските журнали,  сертификатите на производителя, документът за самоличност на ЗП, както и дали продуктите имат етикети с името на продукта, мястото на произход, датата на получаване на продукта и продажната цена.  Задължението на ЗП или търговеца е да излагат етикета на видимо място за купувачите.

Етикетът има следните характеристики:

  • да е от хартия А4, в прозрачна  пластика
  • да е отпечатан в два цвята. с името на продукта, мястото на произход, датата на получаване на продукта, продажната цена.

Мениджърите на пазара имат задължението да уведомяват органите при нарушения.
При констатирани нарушения глобата е от 3000 лева до 6000лева.

Не ни се сърдете, това е само информация.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук