Субсидии коронавирус

Предстой труден четвъртък за министерството, говедовъдите и овцевъдите, когато ще се проведе Съвеътт по животновъдство, относно предложения за най-правилното разпределение на одобрените средства в бюджета на страната.

Става дума за тези прословути 42 милиона лева, които ще бъдат насочени в подкрепа на сектора: животновъдство , свързани с преодоляване на негативните ефекти от пандемията от COVID-19 и повишените разходи за фураж, ветеринарномедицински препарати, средства за растителна защита, минерални торове, електроенергия, вода и горива. След съвета тежката дума ще има министъра, защото Съвета по животновъдство е съвещателен орган.

Ето какви са насоките за разпределението на подобна помощ в Латвия.

Европейската комисия одобри латвийска програма за финансиране на стойност 1,8 милиона евро за
животновъдите в страната.

Както властите в Брюксел обявиха миналата седмица, помощта може да се изплаща на говедовъдни ферми, чието животновъдство е икономически силно засегнато от епидемията от короновирус.

Комисията каза, че парите трябва да бъдат под формата на директни безвъзмездни средства. По-конкретно мярката има за цел да облекчи затрудненията в ликвидността на бенефициентите и да компенсира част от загубите, които те са претърпели в резултат на огнището на коронавирус, и ограничителните мерки, които латвийското правителство трябваше да предприеме, за да ограничи разпространението на вируса.

Помощта на бенефициент не може да надвишава 225 000 евро. Освен това финансирането трябва да бъде
предоставено най-късно до 31 декември тази година .

Източник: ЕС

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук