Проблем при малките козички

Нарастващата популярност на козето мляко в Швейцария си има и своите недостатъци: малките ярета, имат малка стойност и се третират като отпадъчни продукти. Според швейцарското хуманно отношение към животните (STS)в момента при отглеждането на кози има много проблеми в тази връзка.

Проблемът е, че козите трябва да раждат всяка година, за да дават  мляко. Едва ли някой от стопаните иска малките. Козето месо не е популярно. Докато козето мляко е модерно и не на последно място полезно при страдащите от алергия към краве мляко. За фермерските стопанства, производството на мляко от кози е доходоносен бизнес, поради добрата цена на млякото и  в момента се произвежда около два пъти повече козе мляко, отколкото преди 20 години.

Според STS, потреблението на глава от населението е само 70 грама козе месо от общо 50 килограма месо, което всеки швейцарец консумира средно годишно. С изключение на Великден, почти няма търсене. Ето защо, фермера иска да се отърве от малките по най-бързия начин. Често малките ярета са продавани на търговците на възраст от само два – три дни на ферми за угояване.

Лошото за нас е, че тези животни изчезват след продажбата на търговците и не можем да ги проследим обратно.. Само част от тях се озовават в кланиците. Искаме да знаем какво се случва с другите животни – питат защитниците..

Друг проблем, според защитниците е, че малките са отделени от майките си толкова рано. Тяхната имунна система тогава не е напълно развита и се получавате по-често  пневмонии или бъбречно заболяване.

В допълнение, някои ярета са държани в стопанствата за угояване, частично при лоши условия. Смъртността по време на угояването стига  до 13%..В крайна сметка, според швейцарското хуманно отношение към животните, се вижда първото подобрение на ситуацията. От 2020 г. козите, както и добитъкът днес, трябва да бъдат записани в базата данни за трафика на животни.

Базата данни улеснява разбирането на мъчителния транспорт и живота на малките, докато не бъдат заклани на възраст от шест до осем седмици.

Но това не е достатъчно, според сдружението за хуманно отношение към животните.То изисква въвеждането на минимални стандарти за хранене, отглеждане и клане.

ицточник: STS

7 КОМЕНТАРИ

  1. Ярешкото месо е по добро от агнешкото от 21 кози имах 46 ярета останаха 10 къстни за октомври ,които са поръчени

  2. Проблема в България е, че навсякаде става джунгла няма хора ,няма кози има ограничение.

  3. НЕ Е МНОГО ДОХОДНО ОТ КОЗИТЕ МЛЯКО НА 45 СТОТИНКИ А ЯРЕТАТА ГИ ТЪРСЯТ ПО 3.5О

  4. Става въпрос за Швейцария! Бъдете спокойни драги колеги и колежки 😀

  5. …Да им имам проблемите на швейцарците…Тук при мен нито яретата продадох нито от млякото спечелих…

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук