От тревата до млякото

Овцете в известен смисъл приличат много на хората. Те могат да бъдат най-скъпите, дружелюбни животни в света. Но те могат да бъдат и най-упорити и причиняващи неприятности. Тъй като исках да науча повече за отглеждането на овце, реших да посетя една малка ферма, която се намира на около 1 км от хижата в която сме отседнали.
Красива, малка ферма за овце в едно малко селце в Северозападна Германия. Нека ви пренеса в света на тези прекрасни животни, на фермерите, които работят там, и на вкусните млечни продукти, които произвеждат заедно.

Овчарски свят

Овцефермата е със около 60  овце-майки, малка по размер биологична ферма. На своите 15 хектара земя, собствениците са в състояние да произведат цялото количество фураж за своите животни. През деня овцете им могат да пасат на пасищата около фермата. През нощта овцете се връщат вътре в обора, където получават малко ароматно сено за ядене, което е важна част от дажбата им.

Повярвайте ми, такава възхитителна гледка е да наблюдавате как стадото овце спокойно пасе под залязващото слънце, докато идва време  да се върнат в обора. Чиста радост е да вървите пред стадото, като ги карате да ви последват у дома. И е удоволствие да храните  малките агнета с бутилка.

 Но това, което може да изглежда романтичен, спокоен живот в провинцията, се оказва ден с дълъг и упорит труд. От здрач до зори, ден в ден, навън.

Реалност във фермата

Типичен ден на фермерската двойка започва в 4 часа сутринта. Господарката на фермата, която също отговаря за производството на сирене, се насочва към мандрата за сирене. В момент, когато повечето хора все още здраво спят, тя вече е заета да прави сирене от овче мляко. В 5 часа сутринта двойката започва доенето, което продължава 2,5 часа. След като овцете са пуснати на пасището, залата за доене и обора се почистват, и стелажите за сено се пълнят за вечерта.

През лятото ливадите редовно се косят, за да се направи фураж за зимата. От дневния добив от около 60 литра мляко, двойката произвежда всички видове млечни продукти в самата ферма: кисело мляко, извара, сирене фета и барбекю сирене, всички видове твърдо и меко сирене, суроватка и овче мляко. Те доставят тези продукти в различни магазини, ресторанти и пазари или ги продават директно от прекрасния млечен магазин на фермата.

А един ден от седмицата те предлагат на посетителите екскурзоводна  разходка и дегустация на сирене във фермата. След обяд трябва да се свърши още някаква работа в офиса, а отлежалото сирене трябва да се обръща и осолява на редовни интервали.

След това, в 17 ч., се извършва второто доене, което пак трае около 2,5 часа, след като стадото се прибира обратно във фермата.
Полагат се грижат за болните овце и агнета, приключват се сметките на още куп документи, плодовете от градината се събират за различни видове плодови кисели млека …

10 вечерта. Не е рядкост двойката да заспи чак в 11 ч. След дълъг работен ден. На следващата сутрин отново алармата ще звъни в 4 часа сутринта … И няма изключения даже през  уикенда от този работен график, тъй като овцете не знаят значението на думата “уикенд”.

Дафина Велков
Хамбург

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук