Кафява алпийска коза

Произход и разпространение Алпийската коза е създадена във Франция, като е проведено кръстосване с много швейцарски породи. Целта е била създаване на високопродуктивна порода, устойчива на климата във Френските Алпи. През последните години Алпийската коза се разпространява в много страни.
Описание Алпийската коза е едра и високопро-дуктивна коза с млечно направление.
Цветът на космената покривка варира, като има различни отродия и типове. В Европа е разпространен кафяво-черен, както и сиво-кафяв тип. В Америка освен тези два типа, са кръстосвания с други високопродуктивни породи кози, като цвета на космената покривка варира. Главата е елегантна и лека, с рога и без рога, с добра мускултура; мека и еластична кожа с фини и къси прилепнали косми. Тялото е хармонично, силно, широко и дълбоко; добър растеж и подчертани генетични качества.
Размери и тегла Кози Пръчове
Височина на холката – см 70-90 80-100
Тегло – кг 55-75 70-100
Продуктивност 600 кг до 1100 кг с 3,2 до 3,5% масленост, 2 8 до 3,0% белтъчини / 240 дни лактация. При подходящо отглеж-дане и хранене е възможно да се постигне и по-висок млеконадой.
Първо окозване на възраст до 15 месеца, ежегодно окозване, средна плодовитост 190%.
Развъдна цел

Цели се постигане на плодовита, издръжлива и дълголетна коза с висока рентабилност въз основа на млякото с висока масленост и богато на белтъчини, както и нейната пригодност за пасищно отглеждане.
Гърбът да бъде колкото е възможно по-изпънат, с широка и не много силно спускаща се крупа. Основата на крайниците да е суха и не много нежна, постановката на краката – правилна. Изисква се равномерно, обемисто, жлезисто и здраво закрепено виме, което се издава напред в областта на бедрата.
Подходящите за лесно ръчно и машинно доене цицки, да са разположени централно под половините на вимето, да сочат вертикално надолу, да са еднакви по форма и достатъчно раздалечени.

източник: armpk.com

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук