Гърците, сиренето, фетата и ползите

Кой от нас може да каже – не, на чиния със хубаво сирене? На парче вкусна фета, която отговаря на вашия вкус?  Купчка сирене с може би малко хляб – за лека закуска.  Гърците със сигурност не могат да устоят, тъй като те консумират повече от 23 кг сирене на глава от населението, което ги нарежда на едно от първите три места на ядещите сирене в света. Всъщност, главният герой сред любимите им сирена изглежда е фета, тъй като средно гърците ядат поне 10 килограма фета годишно.

Какво печелим, като ядем сирене?

Сиренето е храна, която ни дава протеини с висока биологична стойност (аналогични на тези на други животински продукти), както и калций, фосфор, цинк, магнезий (напр. Пармезан), калий и витамин А и В12. От друга страна, сирената имат много мазнини (което им придава, особено при твърдите сирена, твърдата им форма), често имат много сол и разбира се ни дават много калории и поради тези причини експертите обясняват, че не е препоръчително е да се консумират в големи количества.

По принцип съветът на диетолозите е, че сиренето трябва да се консумира в малки количества и епизодично.  Напоследък експертите казват, че трябва да имаме в предвид, че сиренето има нисък гликемичен индекс в сравнение с други млечни продукти (кисело мляко и мляко), че наситените мазнини в сиренето може да не са толкова лоши, колкото са смятали и че – според с изследвания – възможно е дори да работят защитно срещу диабета.
Също:

 • Неотдавнашно проучване от университета в Алберта върху мишки, преди да развият диабет, разглежда как мишките, които били разделени на две групи, и едната група е хранена  нормално, а другата с нискомаслено сирене, реагират след храненето със сирене. Резултатите от проучването показват, че сиренето, както нормално, така и нискомаслено, намалява инсулиновата резистентност на мишките.
 • Високо узрелите сирена (напр.   бри, чедър, грюер, пармезан и  др.) имат съставка, наречена спермидин, която според изследванията подобрява сърдечно-съдовото здраве, също според американски изследвания върху животни, може да има положителен ефект и при лечението на рак на черния дроб. В допълнение, тези сирена помагат за по-добрата функция на червата.
 • Изследвания от Университета на Флорида, публикувано в British Food, откриха, че ако се консумират 30 грама извара и сирене, което също е с ниско съдържание на мазнини, половин час преди лягане, човешката мускулна тъкан ще расте, метаболизма ни ще се подобри и като цяло върху  нашето здраве също ще има положителен ефект.
 • Пармезан – въпреки че е сирене, богато на калории, то има много положителни страни, като ни дава големи количества фосфор и калций, които са много важни елементи за нашите кости, като същевременно има ниско съдържание на лактоза.
 • Установено е, че  синьото сирене  има противовъзпалителни свойства в проучване на изследователите от Кеймбридж.
 • В  моцарела , направена от биволско мляко, се съдържа по-малко сол от други сирена. Също така има пробиотици, свързани със здравето на червата и имунната система.
 •  Козето сирене   често е по-предпочитано отколкото  сиренето приготвено от краве мляко, тъй като съдържа повече мастни киселини, които помагат за намаляване на холестерола.
 • Всички сирена съдържат аминокиселината глицин, която е установена в проучване от университета в Милано, за да помогне на жените в менопауза да спят. Всъщност  сиренето  бри  е един от най-добрите източници на тази аминокиселина.

  Парче  Фета. Това е любимото сирене на гърците,  дава много цинк и високи протеини с биологична стойност, която е от съществено значение за нормалното развитие и здравето на опорно-двигателния апарат и извън него. Също така, като сирене има достатъчно калций. По този начин, средно  едно парче от 50 гр. ще ни даде около 1/4 от количеството калций, от което здравият възрастен се нуждае ежедневно. Освен това, има достатъчно количество фосфор, също много важен компонент за нашето тяло. Тъй като е богата на сол, то е добра закуска за след тренировка,  като по този начин може да ни помогне да попълним количествата от солта, която сме загубили от потта при упражненията.

1 КОМЕНТАР

 1. https://www.youtube.com/watch?v=b00SfICYKEc&feature=share…
  ПАРИТЕ ОТ ЕС ПО ПРСР КАТО И ТЕЗИ ОТ ДБ НЕ ОТИВАТ ДА СПАСЯВАТ ХОРАТА, А РЕСТОРАНТЬОРИТЕ И ХОТЕЛИЕРИТЕ ,КОИТО СЕ ОПРЕДЕЛЯТ КАТО БИЗНЕСА В ДЪРЖАВАТА.НА ТЯХ ДЪРЖАВАТА ЩЕ ИМ ПЛАЩА 80:20 ЗАПЛАТИТЕ ЗА ДА НЕ ФАЛИРАТ.КАКВО ВИ ПЛАТИХА НА ВАС КАТО СЕ БЪХТИТЕ ПО ЦЯЛ ДЕН ЗА ДА ГИ ХРАНИТЕ ???? СЛЕД КРИЗАТА С КОВИД-19 ПИТАЙТЕ “БИЗНЕСА” КАКВО ЩЕ ЯДЕТЕ ,ЗАЩОТО ТЕЗИ КОИТО ВИ ХРАНЕХА ДО СЕГА ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ И ЩЕ МРЕМ ОТ ГЛАД.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук