Ще стигне ли 2 лева овчето мляко

Преди да се отговори на този въпрос, трябва да знаем, защо цената на овчето мляко в някои държави вече мина тази психологическа бариера и за млекопреработватели и овцевъди.

В четирите най-овцевъдни държави в ЕС – Испания, Гърция, Франция и Италия едното евро за килограм овче мляко, догодина ще е вече минало.

Защо цената на овчето мляко е по-висока отколкото у нас.

През последните няколко години гърците направиха работещи кооперативи, които могат да произвеждат и събират по няколко хиляди тона овче мляко. Известни с индивидуалните си нрави, този път гърците се обединиха и кооперативите работят.
Съгласно техните правила до първи септември се подписаха договорите и в много от тях е записана цена от 1.1 евро за килограм, разбира се със съответните изисквания за качество на млякото.

При нас договори се сключват март, април. Някъде дори и не се говори, че ще се изкупува овче мляко. В последния момент се сключва договор, защото се изисква такъв, но цената е плаваща. Всичко това е игра на нерви – едните играят  за по-ниска цена, другите за по-висока.

В Гърция, само преди няколко дни бе призната организацията на производителите на ФЕТА. В нея влизат фермери и млекопреаботватели, като целта е да се увеличи производството на ФЕТА и съответно да се следи за качеството.
Освен това има и още една институция, която се занимава с млекопреаботката и млекопроизводството.

Контролът на тези две институции е страшен. Само тази година за фалшива ФЕТА, са наложени две глоби на мандри – едната от 250 000 евро, а другата за 150 000 евро. Освен това други 15 мандри също са санкционирани за пропуски в работата си.

Следват другите правила – внос на овче мляко, какъвто имаше преди няколко години от Македония и Сърбия, е пълен абсурд. То си е направо Национално предателство. Правилата се подсилват от забраната продукт, който е направен от вносно мляко или в чужбина,  да не носи името ФЕТА.

Как се казва нашето овче сирене – няма име.

Търсените овчи сирена от Испания, Франция, Сардиния имат многогодишна история и са се наложили на пазара. На приказките, че нашите овце си хапват вкусна трева са за наивници. То и тази година трева имаше само няколко месеца.

Гръцките млечни овце, макар основно с кръв от породата Хиос, са два пъти по- млечни от нашите овце. Благодарение на тази ФЕТА се развива и козевъдството, защото козето мляко участва в това сирене с 30%.

Следва голямото търсене в Европа на този Национално запазен продукт. В най- тежката година от Ковид 19 – 2020 г продажбите в чужбина са нараснали с близо 14%. Щом има търсене, трябва да има и предлагане. Наистина, млекопреработвателите в Гърция са притеснени, че ще трябва да увеличат цената на новото производство и въпреки това сключиха договорите до 1.2 евро за кг.

Тук трябва да се добави, че цените на фуражите в Гърция са по-високи от нашите или колкото нашите. Горивата в днешния ден са близо с един лев по- високи отколкото у нас. Данъците са също доста по-високи.

Някой ще попита за субсидиите. Не са кой знае колко повече от нашите.

У нас, допреди няколко дни въобще не се говори за цена на овче мляко. Появи се първия смелчага, който даде оферта за цена на мляко.

ОБЯВА: Продавам – ежедневно, целогодишно – над 600 кг овче мляко 2 лв/кг

Досега оферти даваха само млекопроизводителите. Производителят иска 2 лева за кг овче мляко без ДДС, при доставка над 600 кг мляко на ден. С опция в договора за растеж нагоре при промяна на икономическата обстановка.

Бъдете сигурни, този фермер ще сключи договор на тази цена и покрай него още доста фермери.

Колкото до цената на продукта би трябвало да няма притеснение. Сега овчето мляко е при средни цени от 14-15 лева. Съвсем нормално е да стане 20 лева.

Най-нелепото сравнение е да приравняваме млякото към водата.
Но  ние ще го направим.

Не може в магазините минерална вода 500 гр да струва 0.60 стотинки, и чаша  кафе да е над един лев. Така че, обществото ще привикне да дава 20 лева за кг сирене. Така както дава по 6 лева за кутия цигари или 10 лева за коктеили по морето.
Говори се за минимална заплата от 760 лева. Какъв е проблема всеки да извади 20 лева и да си купи килограм сирене. И то ще си купи само веднъж през годината, защото по официалната статистика производството ни за година е  7000 тона, което означава по килограм на калпак.

Като заключение смятаме, че часът на фермерите производители на овче мляко дойде.

Колкото пари искат толкова ще им се дават, по простата причина, че няма откъде да се внесе.

Директно от Волос – Тоня Мишева

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук