И в Крит цена от 1 евро за килограм овче мляко

Най-проблемни по отношение на животновъдството са островите на Гърция. За да се подържат традициите, да се запази селския дух и използването на пасищата, за островите се оказват големи помощи от страна на държавата и обществото. И тук фермерите тръгват по пътя на колегите от континента. Създадени са първите кооперации, всички фермери гласуваха за намаляване наполовина таксите за транспорта на фуражите до островите. Дори има предложение това да е безплатно за фермерите и е пред приемане.

Земеделска кооперация „Кофина“ в Крит приключи сезона от цена на закупуване на млякото от своите членове на 1 евро за килограм овче мляко.
В същото време мандрите в континентална Гърция купуваха критското мляко на цени от 90 цента за килограм за производството на сирене (Feta не може да се произвежда от критско мляко).

Президент на земеделската кооперация „Кофина“ в Ираклион, казва
– „Ние за новия сезон даваме 1 евро за килограм овче мляко, с 6,5% мазнини и 5,40% протеин, което ще използваме за производството на ЗНП Gravieras Крит. Както всяка година, и тази година ще изкупуваме от 1500 до 2000 тона мляко за кооперативната мандра.

Животновъдите на Крит обаче са изправени пред голям проблем с увеличаването на фуража до 65%. Колкото и да се увеличава млякото, то не може да покрие високите производствени разходи на животновъдите. Достатъчно е да се каже, че днес в Крит царевицата се купува от фермера на 37 цента за килограм, а детелината – на 44 цента. Обявеното от премиера намаление на ДДС не е достатъчно

Директно от Атина: Михаил Михайлов

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук