ЕП не прие ограничаване използване на антибиотиците

В продължение на няколко месеца ветеринари и животновъди от ЕС се противопоставяха на исканията на Зелените за още по-голямо ограничаване използването на антибиотиците. Акт, който щеше да обрече животновъдството, имайки се в предвид динамичната епизоотична обстановка.

В тази връзка Българският ветеринарен съюз – БВС и Националния съюз на говедовъдите в България – НСГБ се обърнаха към държавните институции и към нашите евродепутати.

Националния съюз на говедовъдите в България сезира и нашия евродепутат г-жа Алидже Алиева, която увери Съюза, че ще направи всичко възможно за решаване казуса в полза на фермерите.

Европейският парламент отхвърли предложената резолюция на групата на Зелените, която имаше за цел ограничаване на използването на антибиотици в животновъдството..

Документът бе отхвърлен с 450 гласа „против“, 204 „за“ и 32 „въздържали се“. Българските представители от ВМРО Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков потвърдиха категоричната си позиция и отхвърлиха предложената резолюция. „Против“ гласуваха и останалите български представители в ЕП, с едно изключение. „Единственият, който подкрепи скандалната резолюция и застана против българския интерес, беше евродепутатът Радан Кънев“, се казва в съобщението.

И допълват

– „Още преди дни българският представител в ЕП и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки алармира за огромните негативни последствия от приемането на подобна резолюция, насочена срещу родните селски производители. По тази причина той призова и българските си колеги да гласуват срещу приемането на документа и да защитят националния интерес“.

И припомнят, че почти 7000 ветеринарни лекари, експерти в областта на здравето на животните, са предупредили, че предложението за надхвърляне на научно обоснованите ограничения за употребата на антибиотици за животни би застрашило здравето и благосъстоянието на добитъка и домашните любимци.

Източник: ВМРО

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук