Над 300 евро за тон фураж

0

Едва ли някой е наясно, какво става при производството на овча продукция. Най-вече у нас. Девет месеца без правителство, което може да поеме отговорност, без защитна концепция за животновъдите при такива ситуации. На практика си пеем песента,

всичко тече – времето няма бряг и ни влече – от филма „ Васко де Гама……”.

Нещата обаче от ден на ден стават все по-сериозни. Интересното е, че държави с добре работещи организации и лоби в Европа, също не предприемат нищо. Но както се знае всяко начало си има край и този път няма да е от най-добрите.

Какво се случи преди няколко дни при испанските овцевъди.

Минаха  осем години, докато комбинираният фураж, използван за угояване на агнетата, преодоля психологическата бариера от 300 евро на тон. По-конкретно цифрата от 306,37 евро е достигната през последната седмица на август, според данни от платформата Silum. Това са цени от 2013 г, когато са били дори и по-високи.

 Тази цена е достигната след забележимо увеличение на цените през август, когато от  289,22 евро през юли, цената  се е повишило до гореспоменатите 306,37 евро, така че месечното увеличение нараства до 5,9%.

По отношение на еволюцията на цената, данните са наистина красноречиви. През август 2020 г. последната регистрирана цена е 235,04 евро за тон. Следователно този хранителен продукт за животни се е увеличил с 30,3% през последната година.

Развитието в цените на суровините и комбинираните фуражи през следващите месеци продължава да бъде неизвестно.

Неизвестна е и съдбата на овцевъдите.

Източник: MAPA

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук