Какво не можахме да направим в нашето овцевъдство

0

Румъния е държавата, която заедно с Гърция през последните години се бори за второто място в ЕС по брой на отглеждани овце.

В продължение на лутане минаха последните десетина години по отношение на овцевъдството. Едва тази година румънците почнаха да берат плодовете на „тихата” реформа която се проведе там.

Нещо което на нас ни липсва.
И то, защото сякаш не я желае никой във форма на спазване на правила..

Само преди дни, в Арад се проведе Националната конференция на овцевъдите и козевъдите, на тема „Животновъдството – представяне, постижения, стратегии, възможности в сектора на овцете и козите в Румъния“ .

Какво толкова са направили румънците.

Още повече, че те вземат и по-малко субсидии от нашите овцевъди.
Нека да започнем от съобщението, което е направил държавния секретар на конференцията:

– „Делегация от Франция ще бъде в Румъния, за да договори рамков договор за износ на заклани овце и шилета. Румънските фермери ще имат възможността да доставят директно за износ своите животни. Новостта за тази делегация и на тази концепция е, че вие ​​ще продавате  директно, а кланицата ще извършва  услугата, да заколи и приготви агнето за „пътуване”.
Какво означава това?
Кланицата няма да купува агнешкото от вас за X лей и ще го продава за Y лей на Франция. Сега вие ще можете да го продадете директно “,

Към това може да се прибави: отчасти е решен въпроса с вълната. Почти изцяло изхвърлянето от пазара прекупвачите или невестулкти, както ги наричат в Румъния. Откриване на локални кланици за агнета и овце с опция да зареждат столове, ресторанти и малки магазини. Преди няколко години програма за подпомагане закупуването на елитни животни. Контрол при използването на разплодниците – само със сертификат за произход и породност и задължителен генотест за болестта Скрейпи. Нещо повече, през последните години се признаха две породи в овцевъдството и се работи по други две.

Нашите овцевъди може да попитат –  абе нямат ли проблем тези хора.
Разбира се, че имат.
Работна ръка за големите ферми и големия проблем пасища, където местната власт се опитва да чупи от баницата.

Да ама при тях има воля, има желание и нещо много важно – решението да не се отказват от животните, които хранят и тях и семействата им.

Овцевъд и козевъд

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук