Тайната за високата цена на овчето мляко

0

Най-критичните десет дни в годината за овцевъдите  и козевъдите на Гърция сякаш приключиха. Мандрите разбраха,че разходите за фураж са увеличени доста. В същия момент гарантираните поръчки за сирене Фета са големи. От другата страна, фермерите се обединиха и осигуряват по-големи количества мляко от един пункт.

Нивата на цените са много високи и обявените цени достигат 1,20 и 1,28 € за килограм за овче мляко, но те касаят голям тонаж. За отделните производители началната цена  е 1,10 €/кг и в зависимост от тонажа и региона може да достигне 1,20 €/кг. Цените се намаляват в случай на авансово плащане .

Още на 21 юли  кооперацията  Ливади Олимпус постигнаха голямо споразумение с компанията „Колиос” за сезон 2021-22. Договорените цени са следните:

  • Цена за килограм овче мляко  1,20 €
  • Цена за килограм козе мляко 0,75 €

 „Кооперацията положи всички усилия в полза на своите членове,  да се радват на най- добрата пазарна цена. Трябва да се отбележи, че компанията „Колиос” за поредна година вдига летвата и помага на нашето на животновъдството”.

Една от най изгодните сделки сключи и кооператива „Гръцко мляко”. Споразумение за овче мляко е в размер на 1,25 € / кг .

Изгодна сделка с овче мляко сключиха и животновъдите от Науси. Споразумение за продажба на 1000 тона овче мляко на цена от 1,20 € /кг

 Повечето производители на сирене са готови да следват тенденцията, за да осигурят суровината на мандрите, които произвеждат. Очаква  се увеличаването на цените на рафта с поне 20%, въпреки, че към днешна дата не всички представители на търговските мрежи приемат това увеличение с лекота.

Недостигът на мляко се дължи на повишаването на цените на фуражите, намаляването на стадата, поради болестта син език  и излизането от фермите на пенсиониралите се овцевъди и козевъди..

Преди няколко дни кооператива Хомер подписа договор за 1.17 €/кг, при цена за тази година от 0,94 €. Кооператива получи и друга оферта от 1.24 €/кг овче мляко и 0,75 € при козите..

Додони, едно от най-големите млекопреработвателни предприятия в Гърция, загуби част от своите доставчици, се обърна към животновъдите, чрез своя директор, който казва:

 „Поддържайки най-голямата млечна зона в Гърция, ние твърдо подкрепяме овцевъдния и козевъдния сектор на страната ни и нашите местни производители, които са нашите най-важни партньори, и много ключова ос от нашата бизнес стратегия и ключова част от движещата сила на цялостния ни растеж, така че всеки ден събираме изключително 100% гръцко мляко от хиляди производители от цял ​​Епир, Централна Гърция, Македония, Тесалия и Пелопонес.

В Додони, нашата цел е всяка година да прилагаме политиката за авансово плащане за млякото от новия период. Това се доказва от факта, че през последните 7 години сме отделили повече от 500 милиона евро за това предварително заплащане и един вид подпомагане на сектора “.

Дано и нашите овцевъди и козевъди в най-скоро време чуят подобно изказване.

Директно от Волос: Михаил Михайлов и Тоня Мишева.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук