3 част / Правила и забрани за овцевъдите!

Цялото оборудване, включително автоматични устройства, доилно ​​оборудване, вентилатори, отоплителни системи и осветителни тела, трябва да се поддържат чисти, да се проверяват ежедневно и да се поддържат в добро работно състояние.

Пожарогасителите и алармените системи трябва да се проверяват и тестват редовно.

Персоналът, отговарящ за грижите за животните, трябва да гарантира, че са предприети бързи мерки за предотвратяване на страданията, когато възникнат електрически или механични повреди.

Бременните овце трябва да се отглеждат в групи с по -малко от 50 глави, за по -добра идентификация и грижи по време на оагването.

Овцете и козите за предпочитане трябва да бъдат управлявани и могат да бъдат управлявани, при условие че това се прави внимателно, като се използва инстинктът на стадото; кучетата, използвани в кошарата, трябва да бъдат правилно обучени, за да не наранят овцете.

Трябва да се избягват дейности, които могат да уплашат, наранят или възбудят животните.

Различни инструменти, като геги, се използват само за насочване на животните и без да причиняват ненужна болка или страдание на животните.

Ако животните са болни или ранени до такава степен, че ходенето би им причинило значителни допълнителни страдания, те трябва да бъдат лекувани или умъртвени на място; Ако трябва да бъдат убити на място, това трябва да бъде извършено по хуманен начин и без забавяне и, когато е възможно, от лице с опит в прилагането на методите на убиване, в съответствие с действащите законови разпоредби.

След оагването овцете -майки и козите майки ще бъдат държани най -малко 24 часа заедно с агнетата и яретата си, за да се укрепи майчината връзка; това не важи, ако се налага раздяла по медицински причини.

Новородените агнета и малките трябва да получат адекватно количество коластра от майката или от алтернативни източници, приложени при телесна температура през първите 4 часа след отелването.

Ако се прилага коластра от друга ферма, тя трябва да бъде подложена на подходяща топлинна обработка чрез нагряване до 56 ° C.

В случай на изкуствено хранене на агнета и кози се прилага мляко или заместител, 4 пъти на ден, през първите две седмици, а след 3-4 седмици ще се намали, за да се свикне с твърда храна.

Ако трябва да се маркират овце и кози, това се прави без да им причинява болка, чрез прилагане на ушна марка или чрез имплантиране на електронни устройства.

Забранени са процедури, които водят до загуба на значителен обем тъкан или промени в костната структура или причиняват болка или страдание, и по -специално:

а) ампутация на пениса или други операции на пениса;
б) стерилизация;
в) нарязване или изрязване на зъби.

Следните са изключени:
а) процедури, извършвани изключително за санитарно-ветеринарни цели с цел успокояване или предотвратяване на всяка болка и страдание;
б) следните процедури, които могат да се извършват при следните условия:
(i) кодотомия чрез хирургични методи или с хемостатични щипци, като опашката се оставя достатъчно дълго, за да покрие ануса при мъжките, съответно ануса и вулвата при жените;
(ii) кастрация чрез хирургични методи или хемостатични щипци;
(iii) вазектомия.

Овцете и козите трябва да се стрижат поне веднъж годишно.

Операциите стригане се планират, като се вземат предвид климатичните условия, като се осигурят подходящи условия за настаняване.
По време на операцията по стригане се наблюдават техниките за работа с животните, използват се чисти и дезинфекцирани инструменти, избягват се наранявания и в случай на такива се обработват с лекарства.

Поради анатомията на черепа, отстраняването на рога е трудна процедура, дори ако се извършва под упойка; ако обезрогването трябва да се извърши, това трябва да се направи, когато роговите пъпки са достатъчно развити, за ефективна работа “, се казва в новата заповед на ANSVSA, публикувана в дебата на официалния уебсайт на институцията.

Тези правила още не са официални. В момента тече едномесечния срок за обсъждане.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук