Големи промени за овцевъдите!

0

Какво направиха съседите, което ние не можем!

Непрекъснато наши читатели ни критикуват, че не пишем, какво се случва в нашето овцевъдството, а пишем за другите. Ами какво да пишем за у нас.

То нищо не се случва.

Всеки гледа да се оправи поединично, да не бъде под прожекторите, да оплюва водачите, управляващите, политиците и всеки, който му дойде под ръка. Влезте във форумите и се уверете в това.
НОКА тръгна много добре, с много идеи и проекти, но вероятно се сблъска с недалновидноноста на своите членове и се ограничи да осигурява помощи и заобикалянето на някои нормативни актове.
Разбира се, има и положителни неща – организациите на производителите, депата за разплодните животни, центъра за замразяване на сперма от пръчове, но това малко помага в момента на овцевъдите.

Няма решен глобален проблем поне засега.

Управляващите, сякаш им е по-лесно да отпуснат някои лев помощи, отколкото да почнат да решават проблемите.

Какво обаче се случи през последните две години в Румъния по отношение на овцевъдството. Това което ще прочетете не написано от държавен служител, а от самите овцевъди.

Професионалната асоциация на овчарите (APC) в Румъния изпрати писмо до министър-председателя Флорин Циту, в което се очертават основните промени, направени за овцевъди с идването на Адриан Орос начело на Министерството на земеделието.

В писмото до правителството се твърди, че през последните две години са настъпили значителни промени в плащанията, получени от овцевъдите в Румъния, но и по отношение на износа на живи овце и цената на агнетата.

/пълният текст на писмото ни бе предоставен от наш приятел от Букурещ/

“Министър Адриан Орос прекрати измамната практика на някои посредници, при предаването на вълната от овцевъдите. Чрез схеми, посредниците печелеха много пари. Помощта на овцевъдите от 1 лея за килограм вълна, бе спряна и заменена с 5 леи на овца, което е много по-правилно.

Монополът на износителите на овце, които от години манипулират пазара за продажба на живи овце, изчезна, смятаме, че това стана и чрез политическата подкрепа. По-конкретно, през последните две години Министерството на земеделието и Ветеринарните служби са разрешили създаването на 18 нови центъра, за събиране и износ на овце, което създаде конкурентен пазар и доведе до справедлива цена, естествено произтичаща от търсенето и предлагането.

През 2017 г  овцевъдите получиха подигравателната цена от 6 леи/кг, от износителите, които държаха монопола. Сега цената бе от 13-15 леи/кг, която фермерите получиха на животни през 2020 г. и 2021 г. от новите оторизирани износители на свободен пазар, без този стар монопол. С други думи т.наречените самсари /невестулки/ ги няма вече.

Смятаме, че това изключително нещо, което се случи (увеличаването на цената със 130%) помогна изключително много на сектора, който беше в голяма регресия и много от животновъдите се отказаха от тази професия.

Друг похвален подход, и считаме, най-смелият на министър Адриан Орос, е да се спрат измамите, извършени в продължение на много години в Румъния, с разплодните кочове с произход, продавани в някои случаи само по документи, от определени мрежи, вече  доказан и спрян.

За да спре този вид измами, Адриан Орос издаде министерска заповед, която задължава тези, които  продават мъжки животни за разплод, да се явят на тест за бащинство и произход за всеки коч.

По този начин е невъзможно да има измами и ще се спре продажбата  на животни само на документи. Директорът на държавната селекция също изигра важна роля в това смело начинание. 

Поискане на нашата Асоциация, се приеха  решения за опростяване на начина, по който овчарите се осигуряват за стаж, възползват се от медицинско осигуряване, пенсия и обезщетения при безработица.
Министър Адриан Орос покани на дискусии представителите на Министерството на труда и Министерството на финансите, като сформира работна група, която да определи решения, взаимствани от други страни от ЕС.

Също по наше предложение имахме няколко срещи да обсъдим и намерим решения по темата за Закона за животновъдството и Закона за пашата, който искаме да бъде променен според реалността в сектора.

Георге Данулесиу, президент на APC
Писмото отразява позицията на Професионалната асоциация на овчарите в Румъния.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук