Ромни-марш (Romney)

Ромни е наистина универсален порода, както е видно от способността и да произвежда качествено месо и вълна при най-различни климатични условия. Тя се нарича така, защото за първи път се е появила в региона на Ромни Марш в Кент, Англия, породата  се използва  за вълнодайност и за месо.

Поради екстремните географски и климатични условия на района където са създадени, овцете Ромни развиват някои специфични характеристики на породата, които включват копита – устойчиви на заразни болести  и руното, което става тежко в лошо време при дъжд и влага.

След внасянето им в Нова Зеландия и на Фолклендските острови, те бързо се утвърждават като най-преобладаващи порода по тези места.
Първите Ромни-марш – Romneys, са внесени в Съединените щати през 1904 година.

Това е порода с двойно предназначение – за вълнодайност и месо, те са с дълга вълна, една от най-дългите.  Дългата им, лъскава козина се търси предимно за изработка на плетени вълнени изделия. 
Породата е създадена  чрез кръстосване на местните овце в Югоизточна Англия с кочове от породата 
Лестър. Животните са хармонично развити и със здрава костна система.


Овцете майки тежат 70-75кг, а кочовете – 100-110кг, а вълнодобивът е съответно 4-4,5 и 8-9кг. Дължината на вълната е 12 – 16см, нежността – 44-то – 56-то качество. Плодовитостта е 150%.

У нас са внесени за пръв път кочове и овце през 1962г. Използват се за   промишлено кръстосване и експериментални цели.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук